Gemeente Winschoten


Winschoten realiseert opvangplek voor alcoholgebruikers 20 juli 2005

De in wisselende groepen her en der in Winschoten samenscholende en bier drinkende medeburgers zijn voor velen een voortdurende bron van ergernis. Naast een onaanvaardbare hoeveelheid zwerfvuil zorgen deze groepen tevens voor een gevoel van onveiligheid bij wandelaars in het rosarium en overige parken.

Naar aanleiding van een bezoek in 2004 van het college en de gemeenteraad aan een opvangplek voor alcoholgebruikers in Arnhem is er gezocht naar een dergelijke oplossing in onze stad.

Na onderzoek bleek dat ook de doelgroep graag een plek aangewezen zou krijgen waar ze ongestoord van hun biertje kunnen genieten. De huidige situatie is dat overlastveroorzakers worden geverbaliseerd en weggestuurd, om vervolgens op een andere plaats weer op te duiken. Daarmee wordt het probleem door de stad heen en weer geschoven.

Een eigen plek is nu gevonden in de vorm van het plaatsen van een kantoorcontainer met sobere inrichting en een biologisch toilet. Deze zullen zo worden opgesteld en afgeschermd dat omliggende bedrijven er geen zicht op zullen hebben. De opvangplek zal vorm krijgen achter het pand aan de Papierbaan waar kringloopwinkel Notabene is gevestigd. De openingstijden van de opvangplek zijn dezelfde als die van de kringloopwinkel en het dagelijks toezicht en de begeleiding zal in handen zijn van de projectleider van Notabene.

Een projectgroep zal zorgdragen voor het formuleren van gedragsregels en de handhaving van deze regels. De samenstelling van de projectgroep zal een brede vertegenwoordiging zijn van alle betrokkenen: Gemeente, Werkprojectengroep Groningen, Politie, Verslavingszorg Noord Nederland, omliggende bedrijven en de doelgroep zelf.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93