Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200407071/1
Beroep van "Parkeer Management Nederland P.M.N.", van de vereniging Singelpingel en van een inwoner van Den Haag tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Wijnhavenkwartier" van de gemeente Den Haag. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het centrumgebied van Den Haag waar zich momenteel de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie en het wooncomplex Zwarte Madonna bevinden. Ook is er in het gebied enige detailhandel en zijn er parkeergarages. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van deze locaties mogelijk. De huidige bebouwing zal verdwijnen en plaats maken voor bebouwing met een meer open structuur. Er zullen maximaal vijf torens worden gebouwd, in hoogte variërend van 70 tot 140 meter.


* 200407435/1
Hoger beroep over de weigering door het college van B&W van Tilburg om vrijstelling te verlenen voor de bouw van een tankstation aan de Kraaivenstraat in Tilburg. Het zou gaan om een onbemand tankstation voor de verkoop van brandstoffen (geen LPG) aan bedrijven en particulieren. Het college is van mening dat geen vrijstelling van het bestemmingsplan kan worden verleend, omdat het tankstation niet kan worden aangemerkt als alleen op de branche gerichte perifere detailhandel. De rechtbank in Breda heeft in juli 2004 een eerder beroep tegen de weigering gegrond verklaard. De rechtbank acht het bouwplan niet strijdig met het bestemmingsplan. Het college van B&W komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200407855/1
Beroepen van inwoners van Oudendijk, Scharhorn en Avenhorn tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij goedkeuring is verleend aan een deel van het bestemmingsplan "Windmolenparken Wester-Koggenland 1999" van de gemeente Wester-Koggenland. Het bestemmingsplan maakt onder meer de bouw mogelijk van windmolens met een hoogte van 85 meter en bijbehorende voorzieningen in Oudendijk. Het college heeft op 1 mei 2001 en op 24 juni 2003 al goedkeuring aan het bestemmingsplan verleend maar die besluiten zijn deels vernietigd door de Afdeling bestuursrechtspraak bij uitspraken van 24 december 2002 en 24 maart 2004. Bij besluit van 3 augustus 2004 heeft het college opnieuw goedkeuring aan het bestemmingsplan verleend en is daarbij ingegaan op de beide uitspraken van de Afdeling. In beroep wordt een aantal procedurele bezwaren naar voren gebracht en wordt gesteld dat onvoldoende rekening wordt gehouden met de rijke cultuur en natuur, inclusief vogelwaarden van het gebied.


* 200407942/1
Hoger beroep over de vrijstelling die het college van B&W van Wieringermeer heeft verleend aan "Vliegclub Wieringermeer" om het perceel aan de Flevoweg in Middenmeer tijdelijk te gebruiken als vliegveld voor Ultra Light Vliegtuigen. Deze vrijstelling is voor een periode van maximaal vijf jaar verleend. Ook heeft het college voor deze periode een bouwvergunning verleend voor een hangar. De rechtbank in Alkmaar heeft reeds tweemaal een eerder beroep tegen deze vrijstelling gegrond verklaard, de laatste keer in augustus 2004. De rechtbank is van oordeel dat de vereiste tijdelijkheid van het gebruik van het perceel en de hangar onvoldoende is gewaarborgd. De vliegclub is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200409927/1
Hoger beroep over een vergunning die het college van B&W van Tytsjerkstradiel heeft verleend voor de bouw van een bouwmarkt aan de Elingsloane in Burgum. Het college heeft hiervoor vrijstelling van het bestemmingsplan "Burgum-West (bedrijventerrein en sportvelden)" moeten verlenen. Op gronden met de bestemming "Bedrijfsdoeleinden" mogen geen gebouwen ten behoeve van detailhandel worden opgericht. In het bestemmingsplan zelf staat vermeld in welke gevallen vrijstelling hiervan mag worden verleend. De rechtbank in Leeuwarden heeft in oktober 2004 in een eerder beroep geoordeeld dat het college van B&W van deze vrijstellingsmogelijkheid gebruik hadden mogen maken. Nu doet de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraak in hoger beroep.


* 200409996/1
Hoger beroep over een vergunning die het college van B&W van Warmond heeft verleend voor de bouw van appartementen/hotel met haven en steigers op de Veerweg in Warmond. De rechtbank in Den Haag heeft zich in november 2004 al over deze zaak uitgelaten. De rechtbank heeft destijds een beroep tegen de verlening van de bouwvergunning gegrond verklaard. De aanvragers van de bouwvergunning zijn van mening dat de rechtbank zijn uitspraak onjuist heeft gemotiveerd en hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak. De rechtbank heeft volgens hen miskend dat het bouwplan voorziet in een horecagelegenheid, zoals dat staat beschreven in het zogenoemde wijzigingsplan, dat recreatieve bewoning is toegestaan onder de bestemming "Horeca" en dat er sprake is van bedrijfsmatige exploitatie.


* 200410395/1
Beroep van een inwoner van Eindhoven tegen de gedeeltelijke afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven van een verzoek om handhavend op te treden tegen het jongerencentrum "Pitstop" aan de Grand Combin in Eindhoven. Het college zou volgens de inwoner handhavend moeten optreden omdat de normen uit het Besluit horeca- , sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer zouden worden overschreden. De inwoner stelt dat er overlast is van stemgeluid en dat er structureel parkeeroverlast optreedt.


* 200500522/1
Beroep van KPN Telecom BV tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân aan haar heeft verleend voor het verzorgen van telecommunicatieverbindingen en radio-omroepuitzendingen aan de Gaestdyk in Tjerkgaast (gemeente Langeweer). KPN heeft beroep ingesteld tegen een van de vergunningvoorschriften waarin is bepaald dat het bedrijf volgens een gewaarmerkte tekening in werking moet zijn. Volgens deze tekening dient het bedrijf een 'configuratie' uit te voeren van de zend- en antennesystemen en moet een verhoging van de zendmast worden gerealiseerd.


* 200503504/1 en 200401073/1
Beroep van het college van burgemeester en wethouder van Brunssum en van inwoners van die gemeente tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg waarbij op grond van de Wet bodembescherming burgemeester en wethouders van Brunssum zijn bevolen de sanering van de bodemverontreiniging van het gebied Woonvlek I en het parkgebied- woongebied Brunssum binnen een jaar in overeenstemming te brengen met het goedgekeurde saneringsplan. De inwoners brengen in beroep procedurele argumenten naar voren en stellen dat de uiteindelijk vast te stellen saneringsnorm zal afwijken van het oorspronkelijk vastgestelde saneringsplan en daardoor ook van hetgeen hen in de koopaktes van hun woningen is beloofd. Ook betogen zij dat ze gezondheidsrisico's lopen nu na de eerste sanering verontreinigingen boven de interventiewaarde in de bodem zijn achtergebleven. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het bevel niet kon worden opgelegd omdat de sanering al conform het saneringsplan van 1996 heeft plaatsgevonden. Zie ook de uitspraak van gelijke datum met zaaknummers 200503504 en 200401073.