European Union

IP/05/982

Brussel, 20 juli 2005

Staatssteun: de Commissie keurt een Nederlandse garantieregeling voor scheepsbouwfinanciering goed

De Europese Commissie heeft, op grond van de staatssteunregels van het EG-Verdrag, een garantieregeling van de Nederlandse overheid goedgekeurd. Uit hoofde van deze regeling zullen garanties worden verleend aan financiële instellingen die leningen verstrekken aan Nederlandse scheepswerven ter financiering van de bouw van schepen. Voor de garantie zal een premie moeten worden betaald waarvan de hoogte afhankelijk is van het risico van de lening. Het niveau van de premie is voldoende om het risico van wanbetaling en de administratieve kosten van de regeling te dekken. De regeling zal derhalve naar alle waarschijnlijkheid zichzelf financieren. Deze maatregel vormt derhalve geen staatssteun en dreigt de mededinging in de interne markt niet te vervalsen.

Neelie Kroes, lid van de Commissie voor concurrentie, verklaarde: "Financiële instellingen zijn terughoudend met het financieren van scheepsbouw, zelfs nu deze sector geherstructureerd is en zich specialiseert in hoogtechnologische schepen. Ik ben daarom verheugd dat ik een regeling kan goedkeuren die vrij is van staatssteun en die de Nederlandse werven aan financiering kan helpen."

Deze regeling draagt bij tot de oplossing van de problemen die de scheepsbouwsector ondervindt bij de financiering van de bouw van schepen, en waarop in het rapport LeaderSHIP 2015 wordt ingegaan (IP/03/1464)/

De staatsgaranties zullen ten hoogste 80% van de lening bedragen. Leningen aan scheepswerven in moeilijkheden zijn automatisch van deze regeling uitgesloten.

De hoogte van de te betalen premies is afhankelijk van het risico van de lening. De premies zullen jaarlijks worden herzien (en zonodig aangepast) om ervoor te zorgen dat het risico van wanbetaling en de administratieve kosten van de regeling worden gedekt.

De Commissie heeft in december 2003 een soortgelijke regeling in Duitsland goedgekeurd (IP/03/1740).