Ingezonden persbericht

Ambassadeur van de VS Clifford Sobel bezoekt ADP Nederland

Clifford Sobel onderstreept belang van 'the business behind Dutch US business' en Sarbanes-Oxley

ROTTERDAM, 20050720 -- Ambassadeur Clifford Sobel bezocht op 19 juli tijdens zijn afscheidstournee het hoofdkantoor van ADP Nederland BV in Rotterdam. Daar sprak hij met een afvaardiging van directie en management. Het belang van de door ADP behaalde SAS-70 type II verklaring bij het uitbesteden van de salaris- en personeeladministratie is daarbij onderstreept.


Ambassadeur Sobel is vanwege 2 redenen in ADP geïnteresseerd. ADP is van origine een Amerikaans bedrijf en tegelijkertijd een belangrijke leverancier voor andere in Nederland opererende Amerikaanse bedrijven. De ondersteuning die ADP biedt in de complexe Nederlandse wet- en regelgeving is erg belangrijk, zowel voor kleine start-ups als voor grote multinationale organisaties. Door het uitbesteden van het salaris- en personeelsproces aan een partner als ADP kan het bedrijf zich concentreren op haar kernactiviteiten.

Extra belangrijk daarbij is de SAS-70 type II verklaring die ADP Nederland als eerste en vooralsnog enige branchespeler begin dit jaar kreeg uitgereikt van Deloitte. Het accountantskantoor voerde het onderzoek uit in het kader van de nieuwe Amerikaanse Corporate Governance wetgeving (Sarbanes Oxley)*. Op basis van de Sarbanes Oxley-wet moeten Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven kunnen aantonen dat zij beschikken over effectieve controlemaatregelen en -processen. Het outsourcen van bedrijfsprocessen aan partijen zoals ADP ontslaat beursgenoteerde ondernemingen niet van deze verantwoordelijkheid. Inmiddels eist ook de Autoriteit Financiële Markt (AFM) van bijvoorbeeld pensioenfondsen, banken, fondsbeheerders en van bedrijven die te maken hebben met Europese Aanbestedingen, een zogeheten Third Party Message (TPM). De SAS-70 type II verklaring die ADP verstrekt, geldt als zodanig.

De ambassadeur is erg enthousiast over de voortrekkersrol die ADP hierin heeft genomen. Sarbanes-Oxley - met in het verlengde de Code Tabaksblatt en IFRS (International Financial Reporting Standards) - is een belangrijk instrument waarmee bedrijven het vertrouwen in financiële processen kunnen waarborgen. Voor bedrijven die in Amerika beursgenoteerd zijn, is Sarbanes-Oxley een verplichting, maar steeds meer bedrijven zien dit als een nieuwe kwaliteitsstandaard. Volgens ambassadeur Sobel heeft ADP hiermee een Amerikaanse wet zeer goed opgepakt om zodoende bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn.

Algemeen Directeur van ADP Nederland Hein Brockhoff is trots en vereerd met het bezoek: "Het is erg bijzonder en inspirerend om met de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering in Nederland onze ervaringen en successen vanuit Amerikaans, Nederlands én wereldwijd perspectief te delen. Als dit dan in een zeer prettig en open gesprek plaatsvindt, dan onderstreept dat de goede band die we hebben."

ADP is in haar ruim vijftigjarig bestaan uitgegroeid van een US-based company naar een 'global player', met vertegenwoordiging in 26 landen in 19 tijdzones. De stap destijds om vanuit Nederland door te groeien in Europa is succesvol. ADP is in Nederland de grootste partij met salarisverwerking en personeelsadministratie als core business. Daarnaast is ADP zowel Europees als wereldwijd marktleider. De ambassadeur onderstreepte dat hij bij bedrijven als ADP zowel het Amerikaanse als Nederlandse ondernemerschap terugziet. Amerikaans gedrevenheid met Hollandse nuchterheid is daarbij een gouden combinatie.

De ambassadeur kent ADP al vanuit de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van ADP Inc., Automatic Data Processing, is gevestigd in Roseland, New Jersey. Een bezoek tijdens zijn ambtstermijn aan ADP Nederland, het bedrijf van waaruit ADP midden jaren zeventig voet zette op Europese bodem, mocht volgens Sobel uiteraard niet ontbreken.


Over ADP Nederland
ADP Nederland BV is een van de grootste Nederlandse verwerkers van salarisgegevens en personeelsinformatie. Ongeveer een miljoen Nederlanders ontvangen maandelijks hun loonstrook van ADP. ADP Nederland had in 2004 (boekjaar 2005) een omzet van 64 miljoen euro en is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Amerikaanse concern Automatic Data Processing Inc. dat beschikt over de ook in Europa steeds prominenter gewaardeerde triple A-status. Wereldwijd verwerkt ADP salarissen voor meer dan 31 miljoen werknemers.

*Sarbanes Oxley
Sarbanes Oxley (SOX of Sarbox) is de naam voor de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet die de directies van organisaties verplicht te verklaren dat de externe cijfers juist zijn én dat zij deze gecontroleerd hebben. Het indienen van onjuiste cijfers is hierdoor strafbaar geworden. Dit betekent voor organisaties dat alle gegevens die aan financiële verantwoordingen ten grondslag liggen (zoals de salarisadministratie) betrouwbaar en controleerbaar moeten zijn.



Ingezonden persbericht