Provincie Noord-Holland

20-7-2005


Luchtkwaliteit IJmond vrijwel overal goed


Metingen in de IJmond hebben uitgewezen dat in vrijwel het hele huidige woongebied de luchtkwaliteit aan de normen voldoet. Dit blijkt uit het onderzoek dat TNO dit voorjaar in opdracht van de Provincie Noord-Holland en de Milieudienst IJmond heeft uitgevoerd. Hiervoor zijn extra metingen verricht in de woonomgeving in aanvulling op wat de bestaande meetpunten in het duin- en havengebied registreren.

Bepaald zijn de concentraties van stikstofdioxide (NO2) en Fijn Stof, de twee algemeen voorkomende stoffen die de gezondheid van mensen beïnvloeden. De gemiddelde stikstofdioxide- concentratie ligt ruim onder de norm die vanaf 2010 zal gelden. Op het industrieterrein zijn hogere waarden aanwezig, maar die beperken zich tot het terrein zelf, en daar gelden andere normen. Ook in het Havengebied liggen de waarden boven het gemiddelde, mede door de uitstoot van schepen, evenals in het tuinbouwgebied in het Noorden. Deze waarden blijven echter ruim onder de norm.

Met de waarden voor Fijn Stof ligt het gecompliceerder. De concentratie Fijn Stof blijft gemiddeld genomen over een heel jaar in de woonomgeving beneden de wettelijke norm. Er is echter nog een tweede norm voor Fijn Stof en dat is het aantal dagen in een jaar dat een bepaalde dagwaarde overschreden mag worden. Op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten wordt aan deze norm vrijwel overal voldaan, behalve in enkele woongebieden die vlak aan het Corus-industrieterrein grenzen. Hoge concentraties blijven in het algemeen beperkt tot het industrieterrein zelf. In de beoordeling waar wel of niet aan de norm wordt voldaan houdt de provincie overigens rekening met een correctie voor de niet schadelijke verbinding zeezout, vooruitlopend op het Besluit luchtkwaliteit dat deze maand van kracht zal worden na goedkeuring door de Tweede Kamer.

Het onderhavige rapport (Stikstofdioxide en fijn-stof in de IJmond) zal voor Gedeputeerde Staten één van de bouwstenen zijn die t.z.t. leiden tot eventuele ruimtelijke besluitvorming. Daarnaast zal in de revisievergunning van Corus een aantal maatregelen worden opgenomen om de uitstoot van Fijn Stof naar de woonomgeving terug te dringen.

Gedeputeerde Hooijmaijers: Voor enkele beoogde nieuwbouwlokaties direct gelegen rond het Corusterrein (in Wijk aan Zee, Beverwijk-west, Velsen-Noord en Oud-IJmuiden) is nader onderzoek noodzakelijk omdat nog onvoldoende duidelijk is of de normen hier op afzienbare termijn behaald kan worden, omdat er ook nieuwe ontwikkelingen spelen zoals aanleg van nieuwe weginfrastructuur of toename van het aantal scheeps­ bewegingen, of uitbreiding van op- en overslag. Bovendien is het nog even wachten op het definitieve Besluit luchtkwaliteit.