Provincie Noord-Holland

20-7-2005


Provinciebestuur evalueert eigen functioneren


Provinciale en Gedeputeerde Staten concluderen uit een tussentijdse evaluatie van twee jaar dualisme, dat de informatievoorziening vanuit het college richting de staten goed verloopt. Het agenderen van politieke onderwerpen door de staten kan nog verder worden ontwikkeld.

De evaluatieresultaten zijn bekend gemaakt tijdens een conferentie op maandag 11 juli in het Haarlemse provinciehuis. Ze zijn het resultaat van enquêtes onder de Noord-Hollandse politici, een internetenquête onder burgers van Noord-Holland en interviews met vertegenwoordigers van uiteenlopende bedrijven en maatschappelijke organisaties, de zogeheten stakeholders. Duaal functioneren van het provinciebestuur is ingevoerd na de verkiezingen van 2003 en heeft tot doel de positie van de staten als het belangrijkste politieke forum te herstellen, de volksvertegenwoordigende functie van PS te herstellen en de herkenbaarheid van het provinciaal bestuur voor de burger te versterken.

Uit de evaluatie van twee jaar blijkt dat de nieuwe werkwijze van de staten met werkbezoeken en hoorzittingen in de provincie goed is bevallen en dat de staten daar in ieder geval mee willen doorgaan. Ook is gebleken dat GS de staten goed informeren. Voor het effectief kaders stellen is veel nodig. Dit vergt een verandering in het functioneren van de provinciale bestuursorganen, een cultuuromslag. Ook zouden de staten zich minder gedetailleerd met de uitvoering van het beleid van GS kunnen bezighouden.

Dualisme vraagt veel van statenleden: volksvertegenwoordiger, richtinggever van beleid én controleur van GS. Dat maakt het voor statenleden dan ook moeilijk om hun duale taak goed uit te voeren; statenleden zijn immers geen fulltime professional. Het rapport adviseert de staten daarom één of twee hoofdfuncties te kiezen en zich daarop te concentreren.

EIndrapport tussentijdse evaluatie

Zie het origineel