Internationale Vierdaagse Nijmegen

Militaire deelnemers eren collega's uit WOII op Canadese begraafplaats in Groesbeek.

Persbericht 2005.16
Nijmegen, 20 juli 2005.

Tweede dag Vierdaagse: Parcourswijziging Wijchen pak goed uit Doortocht ringstraten Nijmegen ter discussie

De doortocht van het wandellegioen op de tweede dag van de Vierdaagse door de Nijmeegse ringstraten In de Betouwstraat en Van Welderenstraat staat voor volgend jaar ter discussie.
Voor de marsleiding is de maat vol. De doorstroming van de wandelaars wordt in die straten zodanig belemmerd dat er voor de wandelaars slechts één tot anderhalve meter over is om te lopen. Dat leidt tot ernstige problemen. Onze wandelaars kunnen slechts schuifelend verder en zijn gedwongen zelfs van tijd tot tijd stil te staan, aldus algemeen manager Wim Jansen. De wachttijd in de Van Welderenstraat liep op tot één uur.

Overstuur
Door de opstoppingen zag de marsleiding zich woensdag genoodzaakt de wandelaars een half uur langer dan gebruikelijk de tijd te geven om zich af te melden. Jansen spreekt van een ernstig probleem voor volgend jaar. Het is heel jammer, maar gezien de waarnemingen van onze eigen mensen, denk ik niet dat beide straten volgend jaar nog in ons parcours worden opgenomen. We zullen de camerabeelden die op verschillende plaatsen in de straten gemaakt zijn grondig bestuderen. We hebben wandelaars die door de drukte compleet overstuur raakten. Dat kan niet.

Parcoursomleiding
De tweede dag, de Dag van Wijchen, liep verder nagenoeg probleemloos. Met name de parcoursomleiding in de straten van Wijchen pakte goed uit. Daar werden de 30-km lopers nu voor het eerst vanaf de Oosterweg via de Mr. Van Coothlaan langs het Europaplein naar de Kasteellaan geleid. Daar kwamen ze weer samen met de wandelaars op de afstanden van de 40 en 50 km. Door de splitsing van het wandellegioen kwam er een eind aan de jaarlijkse opstopping op en vlak na de Markt. Voor het eerst sinds jaren liep het nu goed door. Met dank aan de gemeente Wijchen, aldus een tevreden Jansen.

Inschrijfprocedure
Naar aanleiding van het hoge aantal uitvallers de eerste dag, benadrukte de algemeen manager dat de nieuwe reglementen en inschrijfprocedure dit najaar pas vastgesteld worden. Ik vermoed dat veel mensen door wel te starten, maar verder niet te lopen, zich zeker wanen van deelname aan de 90ste Vierdaagse volgend jaar. Ik wijs er echter op dat we steeds gezegd hebben in het najaar van 2005 het nieuwe reglement vast te zullen stellen. Dat kan ook tot een nieuwe inschrijfprocedure leiden.

Gediskwalificeerd
De Dienst Controle heeft gisteren in Wijchen enkele honderden militairen gecontroleerd op het gewicht van hun bepakking. Militairen mogen 40 km lopen in plaats van de reglementaire 50 km, maar dienen dan wel minimaal 10 kilo bepakking mee te dragen. De bepakking van één Nederlandse militair bleek niet meer dan acht kilo te wegen. Hij is gediskwalificeerd.

Medische Dienst
Het weer lijkt op de tweede dag de wandelaars niet gedeerd te hebben. De Medische Dienst kwam met de volgende cijfers: 786 blaarbehandeling 50 EHBO-behandelingen 50 doktersbezoeken 268
fysiotherapiebehandelingen en 60 ijsbehandelingen. Het was de stand tot 16.00 uur.
Morgen, de Dag van Groesbeek, wordt de maximumtemperatuur 17 graden Celcius. Ondanks het koele weer wordt aangeraden veel te drinken.