20.07.2005 / 09:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting nederland schoon

Den Haag, 20 juli 2005

Bloemendaal krijgt BeachBin

Unieke afvalbak voor het strand biedt mogelijkheid tot 50% vermindering van zwerfafval

Op donderdag 21 juli 2005 om 11.00 uur geven burgemeester De Gelder van de gemeente Bloemendaal en Marielle van Aggelen, directeur van NederlandSchoon, op het strand van Bloemendaal het startsein voor de spectaculaire onthulling van een wel heel bijzondere afvalbak: de BeachBin. De BeachBin is speciaal ontwikkeld voor het strand op initiatief van de gemeente Bloemendaal en de Stichting Nederland Schoon. Een nieuwe afvalbak was nodig omdat de huidige bakken niet meer voldeden, waardoor er teveel zwerfafval op het strand achterbleef. De BeachBin moet in combinatie met een doordacht plaatsingsplan, waarbij van tevoren zorgvuldig is bekeken waar en hoeveel bakken geplaatst gingen worden, het zwerfafval terugdringen met maar liefst 50%. In totaal komen er 180 BeachBins op het strand van Bloemendaal. Zij vervangen daarmee de huidige 380 (!) afvalbakken.

Ontwerp
Ruim veertig producenten/vormgevers zijn uitgenodigd door de initiatiefnemers om met een ontwerpvoorstel te komen. Het voorstel van de combinatie Well Design en PRM Kunststoffen is als beste beoordeeld. Samen met een panel van deskundigen ontwikkelden zij uiteindelijk de BeachBin. Deze nieuwe bak is geconstrueerd op basis van de eisen uit het rapport 'Afvalbakken in de openbare ruimte, leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud' (uitgave van CROW, NederlandSchoon en de NVRD).

Positieve invloed
De verwachting is dat de nieuwe afvalbakken een positieve invloed hebben op het gedrag van het publiek (de strandbezoekers), want ze zijn:
1. Vindbaar: opvallende bloemvaasvorm, ruim 2 meter hoog en heldere kleuren
2. Aantrekkelijk: sierlijke vorm en goed onderhoud

3. Gebruiksvriendelijk: handige inworpopening

4. Bewustmakend: gebruik van een logo en een communicatieboodschap
---
Noot voor de redactie,