Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aarde aan Albert

Met verbazing neemt de N-VA acte van de toespraak van de koning, die hij vandaag hield naar aanleiding van 21 juli. Hij zegt getroffen, maar niet verrast te zijn door een opiniepeiling, waaruit bleek dat 87 % van de respondenten positief geantwoord had op de vraag of België één moest blijven. Het hoeft niet gezegd dat we hier voldoende peilingen kunnen opsommen die het tegendeel bewijzen. Albert is het enige staatshoofd van West-Europa dat zich op peilingen moet beroepen om te bewijzen dat zijn land nog gewenst is door de inwoners. Dit komt niet over als blijk van veel zelfvertrouwen.

Meer moeilijkheden heeft de N-VA met de manier waarop de koning ons land als een federale modelstaat probeert voor te stellen. Voor hem zijn er geen hervormingen nodig, zeker niet op staatkundig vlak. Alles loopt voor hem op wieltjes. Dat dit land echter verre van een modelstaat is, werd recent ten overvloede bewezen : de problemen rond DHL, de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, het uitblijven van een oplossing tegen de vergrijzing, de economische malaise waarin ons land verkeert,

Bovendien gaan de verzuchtingen van de koning volledig voorbij aan de wensen van de verschillende Vlaamse politieke partijen en de democratisch aanvaarde resoluties van het Vlaams parlement betreffende verdere stappen in de staatshervorming. Ook binnen de Waalse partijen begint stilaan het besef te leven dat het beter kan varen met meer eigen bevoegdheden. Kortom : terwijl de koning in zijn toespraak een status quo predikt, is een nieuwe communautaire ronde onafwendbaar. De N-VA vraagt daarom dat de koning zijn politieke bemoeienis staakt en efficiënt en democratisch bestuur een kans geeft.

Bart De Wever

Auteur:
Algemeen voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.42.07
E-post: Peter.Buysrogge@n-va.be
Url: www.n-va.be