Gemeente Vlaardingen


Regels snippergroen
21 juli 2005

Sommige stukjes groen zijn eigendom van de gemeente, maar (met toestemming van de gemeente) door particulieren bij hun tuin of huis getrokken: "snippergroen", noemen we dat. Daarvoor hebben de gemeente en die particulieren vaak al heel lang geleden een huurovereenkomst gesloten. Maar de huurprijzen liepen sterk uiteen en waren ook niet markconform. Via de nota Snippergroen stelt de gemeente regels en prijzen vast voor "snippergroen". Hierbij de belangrijkste regels op een rijtje. De betrokken Vlaardingers zijn hierover persoonlijk benaderd, of zullen binnenkort benaderd worden.

Situatie 1: een bestaande tuinuitbreiding waarvan de huurovereenkomst al langer dan 5 jaar duurt.
De huurder/gebruiker krijgt een aanbieding van de afdeling Grondzaken om zijn huurovereenkomst om te zetten in een erfpachtrecht (bij erfpacht van het woonperceel) of in koop (bij eigendom van het woonperceel). Maakt de huurder/gebruiker geen gebruik van deze aanbieding, dan krijgt hij een huurovereenkomst nieuwe stijl aangeboden, op basis van de nieuwe nota Snippergroen. De oude huurovereenkomst komt te vervallen.

Situatie 2: een bestaande tuinuitbreiding waarvan de huurovereenkomst korter dan 5 jaar duurt
Deze huurder krijgt - afhankelijk van de inhoud van de oude huurovereenkomst - een nieuwe huurovereenkomst met een marktconforme huurprijs aangeboden. De oude huurovereenkomst komt te vervallen.

Situatie 3: een nieuw verzoek om tuinuitbreiding Zo'n verzoek moet bij de afdeling Grondzaken worden ingediend (Postbus 141 3130 AC Vlaardingen). Het verzoek wordt getoetst aan het bestemmingsplan en het groenbeleid. Als de toets positief uitvalt krijg de aanvrager een erfpachtovereenkomst (bij erfpacht) of een koopovereenkomst (bij eigendom van bijbehorende woning) voor het bewuste stukje grond. Deze procedure is in 2003 geregeld in de nota Tuinuitbreidingen.

Prijzen
In de nota Snippergroen is de grondprijs voor uitgifte in erfpacht of verkoop voor het jaar 2005 vastgesteld op 150,00 per m2 (de erfpachtcanon 2005 is 6,25% daarvan, dus 9,40 per m2 per jaar). De huurprijs bedraagt voor 2005 4,50 per m2. Huur- en grondprijzen worden jaarlijks aangepast op basis van een prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Handhaving
Als een huurder of gebruiker weigert een nieuw aangeboden huurovereenkomst aan te gaan of niet akkoord gaat met de nieuwe huurprijs, zal de gemeente proberen de zaak in der minne te schikken. Lukt dat niet, dan wordt de huurovereenkomst per aangetekende brief opgezegd. De gemeente zal de kantonrechter vervolgens vragen te bepalen dat het perceel grond na een bepaalde datum door de huurder ontruimd moet worden. Uiteraard kunnen de gemeente en de huurder ook tijdens de procedure bij de kantonrechter alsnog overeenstemming over de nieuwe huurovereenkomst bereiken.

Recognities
Recognities zijn gebruiksrechten die ooit door de gemeente tegen een symbolische vergoeding zijn verleend. In de nota Snippergroen worden recognities gelijk gesteld met verhuringen van snippergroen. Deze gaan dus dezelfde procedure als hiervoor vermeld volgen.

Meer informatie: 2484730 (afdeling Grondzaken).