Dienstenbond CNV

Toch een AVM CAO?
21-07-2005

Nadat de ledenvergadering van FNV en CNV het principe akkoord voor een nieuwe AVM CAO had verworpen, hebben een groot aantal vakbondsleden laten weten een herstemming onder alle leden noodzakelijk te vinden. Zowel FNV, als CNV heeft aan die oproep (schoorvoetend) gehoor gegeven. Op 15 juli jl. is de schriftelijke herstemming afgerond.

Van de CNV leden heeft 48% gestemd. Daarvan hebben 29 leden voor het principe akkoord gestemd en 1 lid heeft tegen gestemd. Er is dan maar één conclusie mogelijk:

Alle CNV leden zijn in de gelegenheid gesteld om te stemmen en hebben met een ruime meerderheid aangegeven het principe akkoord te accepteren. Het CNV heeft dan geen enkel geldig argument om de nieuwe CAO niet te tekenen en is bereid deze af te sluiten.

Bij de leden van FNV Bondgenoten ligt de zaak anders. FNV Bondgenoten heeft de eis gesteld dat minimaal de helft van het aantal leden voor het principe akkoord zou moeten stemmen, wil de FNV de CAO mee afsluiten. Uiteindelijk is dat niet meer dan een kwart van de FNV leden geworden. FNV Bondgenoten heeft inmiddels de conclusie getrokken dat het principe akkoord onvoldoende draagvlak heeft onder haar leden en de interesse onder de leden te gering is om er nog veel energie in te steken.

De situatie is nu dat het principe akkoord bij de grootste van de twee betrokken vakbonden (CNV) wel draagvlak heeft en bij de kleinere vakbond (FNV) niet. De CAO zal (indien mogelijk) door de CNV Dienstenbond wel worden getekend en is daarmee geldig. De CAO is dan ook op alle AVM medewerkers van toepassing, ongeacht de vraag of iemand vakbondslid is en ongeacht de vraag van welke bond men lid is.

Daarmee komt natuurlijk ook de vraag in beeld of AVM dat een wenselijke situatie vindt. Op dit moment moet worden afgewacht of AVM achter het principe akkoord blijft staan als dat maar door één van de twee contractspartijen wordt gesteund. Pas na de vakantieperiodes kan de directie hierover een standpunt bepalen. Het voortbestaan van de AVM CAO is vooralsnog afhankelijk van die beslissing.

U begrijpt dat de CNV Dienstenbond in deze uitzonderlijke situatie uiterst voorzichtig wil opereren. Van belang is voor ons met name dat een ruime meerderheid van de CNV leden achter de afspraken staat. Het zou in onze ogen niet goed zijn als de AVM CAO definitief tot een einde kwam. Arbeidsvoorwaarden worden dan in de toekomst helemaal buiten u om vastgesteld. Als wij nu tekenen, heeft ook de FNV bij de volgende CAO weer de gelegenheid om aan te haken. Als dan moet worden vastgesteld dat er geen basis meer is om een CAO af te sluiten bij AVM, dan is het op dat moment een te rechtvaardigen conclusie. Nu zou dat voorbarig zijn. De FNV respecteert ons standpunt in deze.

Wij blijven u van de verdere gang van zaken op de hoogte houden.