Dienstenbond CNV

Leden stemmen in met Raet CAO
21-07-2005

Leden bij Raet hebben in meerderheid voor het bereikte CAO principe-akkoord bij Raet gestemd. De leden van de andere vakbonden hebben ook ingestemd. We kunnen dus nu spreken over een eerste bedrijfs-CAO bij Raet.

Tekstueel moest er nog wat gesleuteld worden aan de definitieve tekst van de CAO maar nu dat ook bijna is afgerond is daarmee dit CAO-traject ten einde. Althans, we gaan nu verder aan de slag met de studieafspraken in het kader van de pensioenregelingen en de gevolgen van de nieuwe WAO-wetgeving (WIA). Op het Intranet is uw CAO in te zien.

Lease
Op dit terrein is er minder florissant nieuws. Zoals u weet heeft de rechter uitgesproken dat de leaseregeling bij RAET als een arbeidsvoorwaarde is gehanteerd door RAET en daarom ook als zodanig moet worden beschouwd. Een ieder die voor 16 februari 2004 volgens de toen geldende praktijk, voor een lease-auto in aanmerking kwam, heeft er nu ook recht op. De letterlijke tekst van de leaseregeling werd toen al niet strikt toegepast maar dus nu ook niet. RAET lijkt nog steeds van mening te zijn dat de letterlijke tekst zonder meer geldt en gaat daarbij volgens ons voorbij aan het rechterlijk vonnis. RAET vindt dit vonnis echter onduidelijk en interpreteert het volgens haar eigen uitleg.

Dit alles heeft er toe geleid dat op 8 juli het vonnis door uw bond bij RAET betekend is, een gerechtsdeurwaarder heeft het bij RAET afgeleverd. Vanaf dat moment is RAET officieel op de hoogte en dient het vonnis, onder dreiging van een dwangsom van EUR 5000 per dag na een week uitgevoerd te zijn.

RAET zegt nu dat dit het geval is, wij gaan na of dat daadwerkelijk het geval is, er zijn namelijk zeer veel tekenen dat RAET onder het vonnis uit probeert te komen. Mocht u volgens het vonnis recht hebben op een lease-auto, maar deze niet toegekend hebben gekregen, kunt u alsnog contact met ons opnemen. We hebben aangeboden over een nieuwe (aangepaste) regeling te onderhandelen maar pas na uitvoering van dit vonnis. Overigens heeft hun advocaat ons aangegeven dat RAET in hoger beroep gaat.

De houding van RAET stelt ons teleur. De onderhandelingen over de CAO zijn aanzienlijk beter verlopen dan je vanuit de koppigheid van RAET ten aanzien van het uitvoeren van de gerechtelijke uitspraak zou verwachten.

Welk gezicht heeft RAET nu, die van de CAO of die van de leaseproblematiek?
We wachten af wat het hoger beroep ons zal brengen en dit samen met FNV Bondgenoten tot een voor de leden goed einde proberen te brengen.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen: hilversum@cnvdibo.nl