Gemeente Wageningen

Wageningen ontwikkelt Klein Stedenbeleid 2005-2007 met nadruk op wijkgericht werken, jongeren en veiligheid

De gemeente Wageningen ontwikkelt samen met Culemborg, Doesburg, Winterswijk en Zaltbommel een meerjarenprogramma Klein Stedenbeleid (KSB) voor de periode 2005-2007. Dit programma is opgezet door Provinciale Staten en bedoeld voor middelgrote steden die te maken hebben met een aantal grootstedelijke sociale en sociaal-economische aandachtsgebieden, zoals integratie, werkloosheid, vroegtijdig schoolverlaten, veiligheid en jongerenproblematiek.

Door deze onderwerpen gezamenlijk en integraal te benaderen streven de vijf deelnemende gemeenten en de provincie Gelderland naar een zo breed mogelijk resultaat en een zo hoog mogelijk rendement. De provincie Gelderland heeft voor de vijf gemeenten gezamenlijk een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het Klein Stedenbeleid. Het maximale budget per gemeente bedraagt 1,3 miljoen euro. De definitieve verdeling van het budget vindt plaats als de plannen gereed zijn.

Elke gemeente stelt een eigen programma Klein Stedenbeleid op, waarin de doelstellingen worden vertaald naar concrete projecten. Wageningen heeft een keuze gemaakt voor drie hoofdthema's: wijkgericht werken, jongeren en veiligheid. Concrete projecten die in het concept-programma staan genoemd zijn onder andere:
- buurtbemiddeling, waarbij inwoners van Wageningen bemiddelen bij ruzie of problemen tussen buren;

- het verbeteren van het voorzieningenpakket voor jeugd en jongeren, zoals meer hangplekken, sportveldjes, uitbreiding van de skatebaan en meer activiteiten in het jongerencentrum;

- een opzetten van een project om voortijdige schoolverlating te voorkomen;

- het verbeteren van de verkeersveiligheid op fietsroutes naar de nieuwe school van Pantarijn.

De belangrijkste doelstelling voor de gemeente Wageningen is dat de bestaande sociale structuur van de stad verder wordt versterkt en de leefbaarheid in de wijken wordt vergroot.
De gemeente heeft het concept-programma onlangs besproken met een groot aantal Wageningse instellingen. Vanaf 25 juli is het programma te vinden op de gemeentelijke website. Geinteresseerden kunnen tot 1 augustus 2005 nog schriftelijk reageren op het concept. Reacties kunnen worden gestuurd naar de Gemeente Wageningen, t.a.v. de heer G. van Putten, Postbus 1, 6700 AA Wageningen.