Gemeente Overbetuwe


Toekomst voor het winkelgebied van Elst

In de afgelopen maanden heeft de gemeente Overbetuwe een schets van de toekomst van het centrum van Elst laten opstellen. Burgemeester en Wethouders hebben het deze schets vrijgegeven voor behandeling in de raadsvergadering van 27 september 2005. Het Schetsboek bevat een ruimtelijke visie voor het centrum van Elst en een plan van aanpak om die visie gestalte te geven.

Schetsboek voor kaders

In december 2004 heeft de gemeenteraad besloten om kaders te stellen voor de toekomsti-ge ontwikkeling van het centrumgebied van Elst. De raad heeft daarbij vier punten genoemd: ruimtelijke visie, haalbaarheid, samenwerking en plan van aanpak. Het doel van het Schetsboek is tweeledig. Het Schetsboek dient als basis voor het beoorde-len en afstemmen van initatieven voor ontwikkelingen in het centrumgebied. Het is daarmee een instrument voor het gemeentebestuur om onderscheid te kunnen maken tussen ontwik-kelingen die het centrum van Elst versterken en ontwikkelingen die afbreuk doen aan het centrum. Maar het Schetsboek dient ook als inspiratiebron voor nieuwe ontwikkelingen, het moet initiatiefnemers "verleiden".

Uniek proces

Er zijn in het verleden al vaker plannen voor het centrum van Elst gemaakt. Keer op keer bleven die steken, verder dan ideeën zijn ze nooit gekomen. Om dat te voorkomen is in een brainstorm met bestuurders, politici en ambtenaren voor een radicaal andere aanpak geko-zen. Traditioneel wordt eerst een plan gemaakt en daar mogen betrokkenen dan over praten. In dit geval is de ruimtelijke visie opgesteld in wisselwerking met de betrokkenen. Daarvoor is gewerkt met Raadskamers. In de Raadskamers namen naast mensen uit politiek en bestuur ook mensen uit diverse maatschappelijk organisaties deel. In een drietal zittingen hebben de Raadskamers onder leiding van het bureau Berenschot hun werk gedaan, met als resultaat het Schetsboek "Verkenning ontwikkeling centrum Elst"

Aanbevelingen

Het Schetsboek bevat aanbevelingen die een antwoord vormen op problemen die in de eer-ste Raadskamer waren geinventariseerd, zoals :


* Zoek uitbreiding voor centrumfuncties in de zuidelijke wand van de Dorpsstraat, rond het
Werendfriedplein, tussen de Kleine Molenstraat en het Kokkeland, rond het Europaplein.

* Breid het aantal woningen in het centrum uit door boven winkels het aantal verdiepingen te
vergroten.

* Maak in het centrum onderscheid in drie zones, een winkelconcentratie rondom Weren- friedplein en Europaplein, een uitgaanszone bij De Vereniging en het Wapen van Elst en
een cultuurzone in de omgeving van het gemeentehuis.
*Gebruik vooralsnog het Land van Tap niet voor centrumontwikkelingen.
* Vergroot het aantal parkeerplaatsen aan de zuid- en noordzijde van de Dorpsstraat en
maak een route die ze verbindt. Richt de Dorpsstraat opnieuw in om veiligheid voor fietsers en voetgangers te vergroten en maskeer geparkeerde auto's.
*Voer een marktverkenning uit onder potentiele partners voor de uitvoering en maak een
communicatieplan om het maatschappelijk draagvlak te onderhouden.

In totaal zijn er 20 aanbevelingen gedaan.

Op 7 september bespreekt de raadscommissie Ruimte de nota. Daaraan vooraf gaat een Schouw ( een soort lopende Raadskamers ) langs de locaties. Na de behandeling in de commissie Ruimte spreekt de gemeenteraad ziich uit over de nota.