Koninklijk Horeca Nederland

tekort aan Chinese Koks

Persbericht 21 juli 2005
Groot tekort aan Chinese Koks
Woerden 21 juli 2005 - In Nederland is een groot tekort aan gekwalificeerde en specialistische koks ontstaan bij de Chinese restaurants. Dat komt door het succes van vernieuwingen in de sector. De vernieuwde Chinese menukaart en de toenemende groei van de wokrestaurants. "Dat belemmert de verdere groei van deze sector"aldus Ding, voorzitter van de sector Chinees Indische bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. Hij bepleit versoepeling van regels rond verblijfsvergunningen van Chinese koks en hij stimuleert Chinese restaurants om ook Nederlandse koks in dienst te nemen.

Het is nog niet zo lang geleden dat de Chinese koks, onzichtbaar voor het publiek, in hun keuken de nasi en bami bereidden. Met de intrede van de wokrestaurants kwamen de koks uit hun keukens en met het nodige showelement schotelen zij de gasten heerlijke en gezonde wokgerechten voor. Voor en achter de schermen blijven echter koks in de keukens nodig voor het voorbereidende werk.
Bij Chinese restaurants die de vernieuwde Menukaart hebben ingevoerd is een duidelijke behoefte aan meer gekwalificeerde koks. Het bereiden van deze gerechten vraagt meer vakmanschap en tijd.

Het Chinese Horeca Convenant tussen CNV, CWI (Centrum Werk en Inkomen en Koninklijk Horeca Nederland werkt goed. Regelmatig komen koks uit China. Maar helaas moeten ook veel koks weer terug omdat de verblijfsvergunning slechts geldig is voor 2,5 jaar. Sinds het sluiten van de overeenkomst in 2000 komen jaarlijks 60 Chinese koks naar Nederland, maar jaarlijks gaan evenveel koks terug naar China. Bij een tekort van 4000 koks is dit aantal de beroemde druppel op de gloeiende plaat. De sector pleit ook dringend voor een versoepeling van de regels om koks uit China te werk te stellen in Nederland.
---

Noot voor de redactie -