BedrijfsautoRAI

19-07-2005

Finalisten Young European Truck Driver Competitie 2005 bekend

Op 2 en 3 juli is tijdens het Mega Trucks festival ronde twee van de Young European Truck Driver (YETD) competitie afgerond. Van de 100 deelnemers die zich in ronde twee mochten bewijzen zijn nu de 25 chauffeurs bekend die door mogen naar de finale.

Ronde twee was pittig en menig deelnemer stond dan ook voor een behoorlijke uitdaging. Voorafgaand aan het Mega Trucks festival zijn de 100 chauffeurs beproeft door ervaren examinatoren van CCV. Naast het beoordelen van het veilig en anticiperend rijgedrag van de chauffeurs werd ook het brandstofverbruik gemeten. Tijdens het Mega Trucks festival moesten de chauffeurs hun vaardigheden tonen met betrekking tot het manoeuvreren met een trekker oplegger combinatie. De officials van het O.S.C. hadden weer hun best gedaan om zoveel mogelijk praktijk gerelateerde proeven op de baan te krijgen. Het resultaat was een compacte maar zeer uitdagende baan die ook voor de toeschouwers veel actie opleverde. De deelnemers waren het allemaal eens over het feit dat er heel wat talent en vakmanschap vereist was om op dit parcours hoge ogen te gooien.

De boodschap van de YETD competitie moet uiteraard bij meer mensen terecht komen dan bij de deelnemers alleen. Om dit te bereiken was de meest bekende rij examinator van Nederland, Sjaak de Conick van het TV programma Blij dat ik rij, uitgenodigd om presentaties te geven over veilig en anticiperend rijden. Sjaak wist met duidelijke voorbeelden de toehoorders te overtuigen van het belang van afstand houden, anticiperend rijden en nog velerlei andere zaken gerelateerd aan verkeersveiligheid. Het was bij Scania op het Mega Trucks festival dus een spannend en tevens educatief weekend waarin verkeersveiligheid de hoofdrol speelde.