Ingezonden persbericht


Persbericht

Nertsenfokkerij niet aan wettelijke welzijnsregels gebonden

Reclame Code Commissie tikt bontbranche opnieuw op de vingers

Amsterdam, 21 juli 2005 -
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft het Nederlands Bont Instituut en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders weer veroordeeld wegens een misleidende reclame-uiting op de website www.proficiatslimbontje.nl. Op deze website stelde de bontbranche ten onrechte dat de Nederlandse pelsdierfokkerij aan 'strenge wettelijke bepalingen' gebonden is. Er zijn echter helemaal geen wettelijke regels voor het welzijn van nertsen. Dit is de tweede keer in korte tijd dat de bonthandel door de RCC op de vingers wordt getikt.

Naar aanleiding van een klacht van Bont voor Dieren heeft de RCC in maart 2005 al geoordeeld dat de bontbranche misleidende en onvolledige informatie gaf over de herkomst en diervriendelijkheid van bont. Op herhaald aandringen van de RCC hebben de adverteerders uiteindelijk deze eerdere onjuiste formuleringen vervangen, maar helaas opnieuw met onjuiste informatie. Met de aanpassingen zijn ze naar het oordeel van de RCC weer de fout ingegaan. Opvallend is dat de adverteerders deze klacht niet hebben weersproken en zelfs enkele dagen vóór de hoorzitting schriftelijk hebben laten weten dat ze vrijwillig de gewraakte tekst zouden aanpassen.

De Reclame Code Commissie oordeelde dat de bewering dat de Nederlandse pelsdierfokkerij aan 'strenge wettelijke bepalingen' gebonden is onjuist is omdat er geen wettelijk voorgeschreven welzijnseisen zijn voor de nertsenfokkerij. In feite worden alle welzijnsmaatregelen aan de pelsdierenbranche zelf overgelaten. Zo werd in 2003 een productschapverordening opgesteld door het Productschap Vee en Vlees met minimumeisen voor het welzijn van nertsen. De pelsdierfokkers hebben toentertijd uitdrukkelijk getracht om deze vrijwillige verordening door minister Veerman te laten ondertekenen, maar de landbouwminister heeft geweigerd om het te bekrachtigen.

De productschapsverordening is gebaseerd op een verouderd Plan van Aanpak (PVA) uit 1995 en achterhaalde aanbevelingen van de Raad van Europa uit 1999. Een evaluatie van de PvA door het Interfacultair Centrum Welzijn Dieren (ICWD), Universiteit Utrecht was voor de Tweede Kamer in 1999 reden genoeg om een motie aan te nemen voor een verbod op het fokken van nertsen. Ook is voor deze productschapsverordening het recentere rapport van het Wetenschappelijke Comité van de Europese Commissie uit 2001 niet als uitgangspunt genomen. Dit rapport wijst op de noodzaak van zwemwater voor nertsen.

De website proficiatslimbontje.nl blijkt minder slim dan de naam doet vermoeden. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde in maart dat de bonthandel op haar website misleidende en onvolledige informatie gaf over de herkomst en diervriendelijkheid van bont. De bewering van de bontbranche op haar website proficiatslimbontje.nl dat er geen honden- en kattenbont wordt verkocht in ons land was onjuist. De bontfokkers profileerden zich ten onrechte als wereldleider op het gebied van dierenwelzijn. Volgens de Commissie hebben de pelsdierenfokkers deze kwalificatie niet aannemelijk kunnen maken. In haar uitspraak stelde de RCC eveneens dat niet gesteld kan worden dat pelsdieren zijn aangepast aan het leven op een pelsdierenfokkerij. Ook werd op de website gesuggereerd dat het gefokte bont dat in Nederland verkocht wordt allemaal afkomstig is van Nederlandse pelsdieren- fokkerijen, dit is niet het geval.

Bont voor Dieren betreurt het feit dat de bontindustrie telkens het product dat ze verkopen op een misleidende manier trachtten te promoten. De stichting Bont voor Dieren vindt het belangrijk dat het publiek over de juiste informatie beschikt over de herkomst van dit omstreden product. De bontindustrie doet tegenwoordig haar best om mensen het idee geven dat er niets mis is met bont en de manier waarop het geproduceerd wordt, terwijl er in feite veel dierenleed aan kleeft.

Bont voor Dieren is verheugd met de uitspraak van de Reclame Code Commissie en hoopt dat de bontbranche de aanbeveling van de RCC over zal nemen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Meer informatie:

Drs. Lieke Keller,

Directeur Bont voor Dieren, 020 676 6600 of 06 1266 7107