College van Beroep voor het bedrijfsleven


Beroep tegen terugvordering achteraf, op basis van teledetectie-ondezoek, van reeds uitbetaalde akkerbouwsteun, ongegrond

Een door appellant in 2002 voor akkerbouwsteun opgegeven perceel bleek na onderzoek door middel van teledetectie niet te voldoen aan de definitie akkerland. Die definitie houdt in, kortgezegd, dat een perceel, om voor steun in aanmerking te komen, niet per 31 december 1991 als blijvend grasland, voor meerjarige teelten, als bosgrond of voor niet-agrarische doeleinden in gebruik mag zijn geweest.

De voor 2002 gevraagde steun werd geweigerd. De voor de jaren 2000 en 2001 reeds uitbetaalde steun werd volledig teruggevorderd.

Het College zag zich geplaatst voor de volgende vragen:


- Kan een besluit tot toekenning van steun, dat genomen is voordat bekend was dat het perceel niet premiewaardig was, op die grond worden ingetrokken?


- Kan het opvoeren van het betrokken perceel in de aanvra(a)g(en) die tot eerder toekenning van steun heeft (hebben) geleid alsnog tot het opleggen van een sanctie leiden?


- Mag een op basis van die eerder toekenning reeds uitbetaald steunbedrag, waarop achteraf geen recht blijkt te bestaan, worden teruggevorderd?

Aan de hand van de toepasselijke communautaire regelgeving en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese gemeenschappen beantwoordde het College deze vragen bevestigend.

LJ Nummer

AT8929

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 21 juli 2005 Naar boven