LEI

21-07-2005

Nepal-Europe Seed Sector Alliance

Het LEI is samen met Plantum NL betrokken bij een project in Nepal dat is gericht op het versterken van de zaaizaadsector in dat land. Begin juli bezocht een delegatie uit Nepal ons land om kennis te maken met diverse aspecten van de zaaizaadsector. Ze bezocht onder meer zaaizaad- en aardappelpootgoedbedrijven (HZPC, Bejo zaden, Enza zaden en Kieft Seeds) om te zien hoe deze zich door de markt laten leiden bij de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. De bezoeken aan Naktuinbouw en CGN waren vooral gericht op de organisatie van de kwaliteitsinspecties. Vooral de intensieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven trok de aandacht.

Bij de Plantenziektenkundige Dienst bleek dat sommige problemen die Nepal ondervindt bij export naar het grote buurland India niet veel verschillen van die welkeNederland daar ondervindt. Bij Plantum NL werd vooral gepraat over de taken van een overkoepelende organisatie en de wijze waarop leden de richting van het beleid bepalen. Ondanks de grote verschillen tussen de sector in Nepal en in Nederland werd de studiereis als zeer nuttig ervaren en werden bij de evaluatie diverse acties besproken die de deelnemers de komende maanden denken te gaan ondernemen. Het project duurt nog ongeveer een half jaar en zal begin volgend jaar worden afgesloten met een seminar and businessforum in Kathmandu. In het kader van dit project zijn voor beide landen sectorrapporten geschreven. Het LEI-rapport over de Nederlandse zaadsector zal binnenkort worden gepubliceerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Ben Kamphuis, tel 070 3358329, e-mail: ben.kamphuis@wur.nl