D66

Vragen van de leden Van der Laan (D66), Karimi (GroenLinks) en Samsom (PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over AIDS-bestedingen.

(Ingezonden 14 juli 2005)

1
In hoeverre is de motie Koenders/Terpstra 1, waarin gevraagd wordt om, een verdubbeling van de Nederlandse Official Development Aid (ODA)-uitgaven ten behoeve van de HIV/Aids-bestrijding, tot op heden ten uitvoer gebracht?

2
Wijkt de door de Nederlandse regering gehanteerde rekenmethode ter bepaling van de gelden die de Nederlandse regering aan AIDS-bestrijding worden besteed, af van de rekenmethode van UNAIDS?

3
Bent u bereid de rekenmethode van UNAIDS over te nemen? Zo ja, bent u dan bereid deze rekenmethode reeds bij de eerstvolgende begroting te implementeren? Zo neen, waarom niet?

4
Welk deel van het bedrag van 58.538.000,00 dat aan de United Nations Population Fund (UNFPA) is bijgedragen, wordt door dit fonds ook daadwerkelijk aan AIDS-bestrijding gespendeerd?2

Kunt u de Kamer een overzicht van deze bestedingen geven?

5
Heeft u kennisgenomen van de aan u gerichte brief van Stop Aids Now, d.d. 14 juni 2005 betreffende de Nederlandse bijdrage aan het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM)? Zo ja, wat is uw reactie op het feit dat het GFATM zich met een substantieel tekort in zijn begroting voor het jaar 2005 geconfronteerd ziet?

6
Bent u bereid substantieel bij te dragen aan het dichten van het begrotingstekort van 700 miljoen USD, waarmee het GFATM in het lopende jaar 2005 wordt geconfronteerd? Zo ja, met welk bedrag? Zo neen, waarom niet? Bent u bereid andere deelnemende landen in dit fonds aan te sporen het gat in de begroting te helpen dichten? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

7
Is de 40.100.000,00 die de Nederlandse ambassades ontvangen voor AIDS-bestrijding additioneel, of is het de bedoeling dat een deel van het budget dat is bestemd voor de ambassades nu moet worden uitgegeven aan de bestrijding van AIDS? In hoeverre is dit geld (ook) bedoeld voor projecten voor ambassadepersoneel?

8
Welk deel van de bijdragen aan de World Health Organization (WHO), inclusief het Partnership Programma, wordt daadwerkelijk aan AIDS-bestrijding uitgegeven? Kunt u de Kamer een overzicht van deze bestedingen geven?

9
Kan de Nederlandse regering meer doen op het gebied van «harm reduction», dat momenteel onder vuur ligt van Amerikaanse kant, maar cruciaal is voor een effectieve bestrijding van AIDS? Zo ja, wat? Zo nee, waarom niet?

10
In hoeverre heeft het Nederlandse bilaterale beleid bijdragen aan de G8-streefdoelstelling van «Universal Access to Treatment by 2010»? En met betrekking tot vaccinaties?

11
In hoeverre is het AIDS-beleid afgestemd op het feit dat de HIV/AIDS-epidemie momenteel het snelst groeit in onder meer Rusland, China, India en Centraal Azië?

12
Kunt u de Kamer een gedetailleerd overzicht geven van de uitgaven aan AIDS-bestrijding in 2003, 2004 en 2005, hierbij gebruikmakend van de rekensystematiek die in 2003 werd toegepast?

1 Kamerstuk 28 600 V, nr. 25.
2 Kamerstuk 30 105 V, nr. 4, antwoorden op de vragen 11 en 13.

14-7-2005 12:34