Dienstenbond CNV

Principe-akkoord ICK-CAO 2004-2005!
21-07-2005

Een maand geleden hebben wij met uw werkgevers na vijf moeizame onderhandelingsrondes een principe-akkoord bereikt over de nieuwe CAO. Door gesteggel over de precieze tekst van het akkoord, duurde het zo lang voordat wij er met u over konden gaan praten. Maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat leggen wij u positief ter stemming voor.

Voorgeschiedenis
De ICK-CAO was reeds verlopen op 1 oktober vorig jaar. Maar vanwege allerhande landelijke ontwikkelingen en wettelijke veranderingen zijn de onderhandelingen over de nieuwe ICK-CAO pas in april dit jaar gestart. Aanvankelijk kwamen de werkgevers met een aantal belangrijke verslechteringen van de CAO. Zo wilden de werkgevers onder andere ADV- en seniorendagen afschaffen, evenals de collectieve loonsverhoging. De CNV Dienstenbond was het daar natuurlijk niet mee eens. Op zowel 9 mei als 8 juni hebben wij daarom overleg gevoerd met de betrokken ondernemingsraden. De uitkomst van deze bijeenkomsten was zeer duidelijk: de voorgestelde verslechteringen moesten van tafel! De OR-en hebben uiteindelijk via een petitie een duidelijk signaal aan de werkgeversdelegatie afgegeven: de onderhandelingen over de ICK-CAO moesten op een constructieve wijze worden voortgezet. Onder druk hebben de werkgevers uiteindelijk de heikele punten ingetrokken.

Het principe-akkoord:

Looptijd
We zijn een CAO overeengekomen met een looptijd van 1 oktober 2004 tot en met 31 december 2005.

Inkomen
Per 1 juli 2005 worden de salarissen verhoogd met 1,25% volgens de in cluster 11 van de CAO opgenomen systematiek. De grensbedragen I en II, alsmede de salaristabellen in de CAO worden met ingang van 1 juli 2005 eveneens verhoogd met 1,25%.

Pensioenstudie
Partijen hebben voorstellen uitgewisseld over aanpassing van de bedrijfstakpensioenregeling voor de ICK-sector, als gevolg van de nieuwe wetgeving op het gebied van VUT, prepensioen en levensloop per
1 januari 2006. Deze voorstellen zijn doorgerekend door pensioendeskundigen. Naar aanleiding hebben werkgevers en vakbonden besloten deze ingewikkelde materie verder te laten bestuderen door pensioendeskundigen in het kader van een zogenoemde ALM-studie. In deze studie worden tevens de effecten meegenomen van het zogenoemde nieuwe Financieel Toetsingskader voor pensioenfondsen. Op 7 september 2005 overleggen partijen verder over dit onderwerp.

Loondoorbetaling bij ziekte
Met inachtneming van de desbetreffende wettelijke bepalingen, geldt vanaf 1 januari 2005 dat gedurende het eerste ziektejaar 100% van het maandsalaris wordt doorbetaald en in het tweede jaar 80%. Medewerkers die in het tweede ziektejaar volgens de criteria van de nieuwe IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) volledig en duurzaam arbeidsongeschikt blijken te zijn, ontvangen in dit jaar een loondoorbetaling van 100% van het maandsalaris. Partijen zullen een gezamenlijke studie uitvoeren naar de gevolgen van de nieuwe WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) per 1 januari 2006.

Kinderopvang
Het minimumbudget dat de werkgever jaarlijks voor kinderopvang beschikbaar stelt, wordt verhoogd van 0,2% van de loonsom(tot grensbedrag 2) naar 0,33%. Het daarbij behorende minimum bedrag wordt verhoogd van 2.042,- naar 2.500,-. Voor zover praktisch uitvoerbaar geldt hierbij als ingangsdatum 1 juli 2005.

Uitgangspunten voor de werkgeversbijdrage in de kosten van kinderopvang zijn:

- de financiële mogelijkheden van het budget;
- 1/6 deel van de kosten tot het fiscaal gehanteerde maximumtarief;
- kosten kinderopvang tot 4 jaar.

Overige afspraken
Partijen wensen onderzoek te doen naar naleving van de CAO, de vakorganisaties zullen daarvoor een voorstel ontwikkelen en aan werkgevers voorleggen
De CAO-tekst zal redactioneel worden herzien. Na de totstandkoming van de tekst van de nieuwe ICK-CAO, zal een verzoek tot algemeen verbindend verklaring worden ingediend.

Mening CNV Dienstenbond
Wij hebben sterk ingezet op een marktconforme loonsverhoging, het maken van goede afspraken over loon tijdens langdurige ziekte en de verruiming van het budget voor kinderopvang. Op deze punten zijn uiteindelijk aanvaardbare afspraken gemaakt. Daarom leggen wij u dit resultaat positief voor. U kunt stemmen tot 29 augustus. Dit kan per mail via t.vanbuchem@cnvdibo.nl

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw bestuurder de heer M. Limmen op telefoonnr. 023- 56 51 052. Of per email m.limmen@cnvdibo.nl