Dienstenbond CNV

Gedragscode Securicor op herhaling
21-07-2005

In de laatste twee weken zijn er vragen binnengekomen van leden over het ondertekenen van een nieuwe versie van de gedragscode. Ongeveer een jaar geleden speelde dezelfde kwestie. Wat vindt de CNV Dienstenbond ervan?

Vorig jaar (juni 2004) hebben we u geadviseerd om de gedragscode zoals die toen in omloop was, niet te tekenen. Op basis daarvan heeft Securicor aangegeven met ons in gesprek te willen over verbeteringen in de gedragscode. Van Securicor hebben we sindsdien niet meer vernomen. Nu verschijnt er een tweede versie. Deze is beter dan de vorige, maar niet correct. Het is, in onze ogen, onverstandig om te tekenen, omdat Securicor de mogelijkheden voor ontslag op staande voet uitbreidt en inkadert, terwijl die discussie feitelijk bij de rechter zou moeten worden gevoerd. Het onderdeel van de verklaring Onwettige afwezigheid is hiervan een sprekend voorbeeld. De feiten en omstandigheden moeten nadrukkelijk gewogen worden, waarom er sprake is van afwezigheid. Het op voorhand maar roepen dat overtreding in beginsel tot ontslag op staande voet leidt is buiten de orde.

Wat dan?
Een alternatief kan zijn, om nadrukkelijk bij uw handtekening te zetten getekend voor gezien of getekend voor ontvangst. U geeft daarmee aan wel de tekst te hebben gezien of ontvangen, maar heel duidelijk tekent u dan niet voor akkoord. Uiteraard kan Securicor u niet verplichten de gedragscode te tekenen.

Mobiele surveillance
Afgelopen maandag zijn de klachten besproken van CNV-leden die werken in de Mobiele Surveillance. Deze klachten laten zich als volgt samenvatten;

* Er worden nu kortere diensten geroosterd, met als gevolg dat er extra diensten moeten worden gedraaid om aan je contract-uren te komen. Over deze roosterwijziging is geen overeenstemming met de werknemers, terwijl zij wel in vast rooster werkzaam zijn.
* Er zijn klachten over het veranderde systeem van dienstoverdracht.
* Onduidelijkheid over de betaling van rest-uren (leegloopuren). Deze zijn voor rekening van de werkgever en mogen niet verrekend worden met ADV, RV of vakantieverlof.

* Onduidelijk is de status van reserve diensten. Welke naam een dienst ook heeft, het moet wel terug te herleiden zijn naar de CAO-tekst.

* De toepassing van artikel 51 is onduidelijk. Als Mobiel Surveillanten recht hebben op pauze, maar deze niet kunnen genieten omdat de pauze vervalt, wordt de pauzetijd beschouwd als arbeidstijd. Onduidelijk is de betaling van deze halfuurtjes uit het logboek. Deze praktijk speelt al jaren.

De klachten zullen bij Securicor aan de orde worden gesteld.

Falck Airport Security
We krijgen regelmatig klachten van leden die als beveiliger op Schiphol werken. Dat zijn uiteenlopende klachten, maar met name veiligheid, arbeidsomstandigheden en werkdruk zijn onderwerpen die steeds terugkeren. Oplossingen lijken maar mondjesmaat te vinden en de werkgevers voeren met grote regelmaat Schiphol en de Koninklijke Marechaussee op als excuus waarom zaken niet goed te regelen zijn.

We schatten in dat oplossingen alleen in samenwerking met werkgevers en opdrachtgevers/derden gevonden kunnen worden. Om dit op relatief korte termijn te kunnen doen, is met andere vakbonden het Beveiligingsplatform Schiphol opgericht. We willen via dit platform in overleg komen met de NV Schiphol en de Koninklijke Marechaussee, alsmede met de grootste beveiligingsbedrijven op Schiphol, Falck Airport Security en ICTS-NAS. Er moet in hoog tempo oplossingen gevonden worden voor de immense werkdruk, die leidt tot te lange sta-tijden en te weinig mogelijkheden om verlof op te nemen, maar ook voor de arbeidsomstandigheden die nog te vaak onder de maat zijn. Daarnaast staat veiligheid van de werknemers hoog op de agenda. Zo moet communicatie met de meldkamer of leidinggevende vanaf alle locaties mogelijk zijn!

Voor ons is van groot belang om uw opmerkingen en vragen of klachten te horen. Daarvoor is het volgende emailadres bedoeld: beveiligingschiphol@cnvdibo.nl. U blijft anoniem.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686, of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl