Dienstenbond CNV

Overleg CAO PSB een teleurstelling
21-07-2005

Op 19 juli jl. heeft er opnieuw CAO overleg plaatsgevonden. Onze verwachtingen waren hooggespannen omdat het overleg van 13 juli jl. voldoende aanleiding hiervoor gaf. Natuurlijk zijn er nog een aantal punten die zowel voor de werkgevers dan wel voor ons moeilijk liggen. Maar ons inziens waren we juist weer in de fase waarin je het overleg moet starten om te weten of je daar uit kunt komen.

Tot onze verbazing hadden de werkgevers een andere strategie: Meteen bij de start gaven zij aan dat er twee onderwerpen zijn in onze voorstellen die voor hen "zo goed als onbespreekbaar zijn". Dat zijn een pensioenregeling waarbij het mogelijk is om op 62 jaar met pensioen te gaan. En ons voorstel twee jaar 100% (=200%) loonbetaling bij ziekte indien medewerkers volledig voldoen aan de gevraagde reïntegratie-inspanningen. Zij wilden eerst antwoord van ons of er aan onze kant ruimte op deze onderwerpen zat. Wij hebben ze ruimte geboden door aan te geven dat: wij reeds in 2002 de afspraak gemaakt hebben om te onderzoeken of een pensioenregeling op 62 jaar mogelijk is. Dat wij nog steeds vinden dat dit onderzocht moet worden. Immers, als je een toezegging niet meer wilt nakomen heb je richting de andere partij wel een motivatieverplichting waarom je dat niet meer wilt. Vandaar ook ons voorstel om dit eerst objectief te laten onderzoeken. Daarnaast is het zo dat we van mening zijn dat de fiscale ruimte die door het kabinet geboden (zodat regelingen gemaakt kunnen worden waarin eerder dan 65 jaar uittreden (tussen 60 en 65) mogelijk is) dan ook volledig benut dient te worden. Tenminste dat dit een streven dient te zijn. Voor ons is 100% doorbetaling in het eerste ziektejaar een hard punt maar dat wij bereid zijn te overleggen over het tweede ziektejaar. Daarbij zou dan, in het tweede jaar, onderscheid gemaakt kunnen worden tussen verschillende groepen, zoals bijvoorbeeld chronisch zieken, reïntegratie activiteiten, gedeeltelijk werken tegen loonwaarde enz.. Vervolgens hebben we als vakbonden aangegeven dat we dan aan verschillende procenten denken tussen 80% en100%.

Deze ruimte die we hier bieden was voor de werkgevers onvoldoende om verder te praten. Met betrekking tot pensioen hebben zij vanuit hun achterban een hele harde NEE tegen 62 jaar meegekregen. Bovendien ligt er ook een harde NEE tegen het afspreken van een levensloopregeling. Wij vinden het nogal kortzichtig als je ook niet bereid bent om te onderzoeken of 62 jaar mogelijk is en wat dat gaat kosten. De werkgevers geven aan het niet van deze tijd te vinden om regelingen af te spreken met een pensioenleeftijd van 62 jaar. Terwijl wij juist zien in akkoorden die om ons heen tot stand komen dat sociale partners daarbij op zoek gaan om zoveel mogelijk het niveau van de huidige regelingen in stand te houden en zoveel mogelijk de fiscale ruimte benutten, soms nog aangevuld met levensloopregelingen.

Met betrekking tot ziektegeld begrijpen we er nog minder van. De werkgevers hebben eerder zelf aangegeven dat zij 170% over twee jaar willen geven en dat zij bereid zijn om een toeslag te geven in het tweede jaar aan werknemers die daadwerkelijk aan het reïntegreren zijn. Dat zou dus ook kunnen betekenen dat je 100% over het eerste jaar doet, 70% over het tweede met een toeslag tot X%. Weliswaar vinden wij dat een dergelijke toeslag aan meer mensen toe moet komen, maar daar kan je door overleg proberen uit te komen.

Kortom, een teleurstellend overleg waarna we na een uur weer buiten stonden. Wij hadden graag het overleg over de overige punten voortgezet om in ieder geval vooruitgang te boeken, maar helaas. De werkgevers hebben aangeven dat zij eerst, met onze opmerkingen ten aanzien van de twee harde punten, naar hun achterban terug willen. Concreet betekent dit dat er niet eerder dan eind augustus weer CAO overleg kan plaatsvinden. We hebben de volgende twee data al gepland:

woensdag 31 augustus a.s. s avonds,
woensdag 7 september a.s. s avonds.

Wij hadden gehoopt u een heel ander bericht te kunnen sturen, maar dat is niet zo. Tot eind augustus/begin september zult u dan even niets van ons horen, maar we vertrouwen erop wel iets van u te horen. Heeft u op- of aanmerkingen, iets wat van belang kan zijn voor aan de onderhandelingstafel, neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per mail g.seffinga@cnvdibo.nl