Gemeente Tilburg

21-7-2005
Miet van Puijenbroek ' ten voeten uit'
Blijvend aandenken aan Tilburger van de 20ste eeuw bij Textielmuseum

Het college heeft besloten een blijvend aandenken aan Miet van Puijenbroek op het voorterrein van het (opnieuw in te richten) museumerf van het Nederlands Textielmuseum in de Goirkestraat te realiseren.

Door een begeleidingsgroep bestaande uit Paul Spapens, Wilbert van Herwijnen en Ton Wagemakers zijn onder leiding van wethouder Hugo Backx ideeën voor de realisatie van een kunstwerk onderzocht. Daarbij is geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij de tijdsperiode, het karakter en de ambities van Miet van Puijenbroek. Het uiteindelijke voorstel is een abstract figuratief standbeeld Miet van Puijenbroek 'ten voeten uit' te plaatsen. Qua vormgeving en uitstraling wordt een vergelijking gemaakt met het beeld van koningin Wilhelmina in Den Haag. Aan enkele Tilburgse kunstenaars, waaronder ook vrouwelijke wordt gevraagd een schetsontwerp te maken. Daarnaast zijn er initiatieven om te komen tot een boek en een theaterstuk.

Miet van Puijenbroek werkte aanvankelijk als hoofdstopster in de textiel en werd in 1955 betaald voorzitter van de Tilburgse afdeling van de Katholieke Arbeiders Vrouwen (KAV). Zij is 37 jaar raadslid, vier jaar wethouder van sociale en culturele zaken in Tilburg en veertien jaar lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant geweest. Zij heeft zich ten zeerste ingezet voor het Textielmuseum van Tilburg en was betrokken bij het sociaal-maatschappelijk leven. Miet vocht voor oprechtheid en kansen voor iedereen en was een Tilburgse in hart en nieren. Miet van Puijenbroek was in 1972 verantwoordelijk voor de eerste emancipatienota in Tilburg. Ze werd gekozen tot Tilburger van de 20ste eeuw. Al met al voldoende redenen tot een gedenkteken.

Aanleiding voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een blijvend aandenken is de wens van de CDA-fractie, geuit tijdens de raadsvergadering van 31 januari jl. De fractie stelde een naar haar vernoemde straat of een standbeeld in haar geboortewijk voor. Over het standbeeld is gesproken met de zus van Miet van Puijenbroek. De familie is ingenomen met het initiatief.