Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 18 juli 2005

400 Topstukken naar nieuwe stek
Maquettes Nederlands Architectuurinstituut verhuizen naar open depot

Hoe bewaren we op de beste manier 400 bijzondere maquettes uit de Rijkscollectie en maken ze permanent zichtbaar voor publiek? Dat is de vraag waar het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zich de afgelopen tijd over boog, omdat de Rijkscollectie maquettes van het NAi uit zijn jas groeit. De oplossing is het nieuwe NAi Open Maquettedepot in Schiehal 1 van de Van Nelle Ontwerpfabriek. De fragiele maquettes worden van 18 tot en met 25 juli verhuisd naar hun nieuwe onderkomen en zijn na de opening van het depot op 8 september op vaste momenten en op afspraak door publiek te bekijken. In het depot is een restauratieatelier opgenomen waar restauraties live kunnen worden gevolgd.

Open Maquettedepot
Bijzonder aan een open depot is dat het een museale collectie-in-opslag permanent zichtbaar maakt voor publiek. Hiermee wil het NAi zijn publiek een kijkje achter de schermen bieden. Bezoekers krijgen een beeld van de informatiewaarde en de variëteit van de maquettecollectie en zien hoe een maquette wordt gerestaureerd en geconserveerd. In het depot worden diverse soorten maquettes bewaard: schetsmaquettes, presentatiemaquettes en documentatiemaquettes van uiteenlopende materialen als hout, kunststof, gips, papier, karton, ijzer. In een speciaal atelier worden restauraties uitgevoerd die door de glazen deuren voor bezoekers live te volgen zijn.
Het architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp het depot dat bestaat uit een klimaatbox van 600 m2 die los geplaatst is in de Schiehal.

Persmomenten: verhuizing en opening
Van 18 tot en met 25 juli worden de 400 maquettes verhuisd naar hun nieuwe behuizing. Voor persfotografen is het op afspraak mogelijk het in- en uitpakken te fotograferen. Op donderdag 8 september is om 13.30 de persvoorbezichtiging van het ingerichte depot. De officiële opening is om 15.00 uur. Voor publiek is het depot voor het eerst open op zaterdag 10 september van 10 tot 17 uur tijdens de Open Monumentendagen. Daarna is het depot op een vaste middag onder begeleiding open voor publiek en op afspraak.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden