Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Jaarverslag Waterkwaliteit 2004:
Kwaliteit oppervlaktewater langzaam de goede kant op

De kwaliteit van het oppervlaktewater is ten opzichte van vorig jaar licht verbeterd. Maar er is nog geen sprake van een "ecologisch gezond watersysteem". Dit blijkt uit het jaarverslag Waterkwaliteit 2004 van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het waterschap meet op 70 punten verspreid over het gehele beheersgebied elke maand de kwaliteit van het oppervlaktewater. De gemeten waarden geven zicht op de resultaten van het gevoerde beleid en de doeltreffendheid van getroffen maatregelen. Gekeken wordt naar zes indicatoren:
o hoeveelheid zuurstof in het water,
o eutrofiëring (een teveel aan voedingsstoffen voor planten), o aanwezigheid van chloride,
o zware metalen,
o organische microverontreinigingen en
o bestrijdingsmiddelen.

Zuurstofgehalte verminderd, lichte verbetering gehalten fosfor en koper
Tijdens de droge zomer van 2003 is een grote hoeveelheid water ingelaten vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit water had een gunstige uitwerking op het zuurstofgehalte en de eutrofiëring van het water in het Kromme Rijngebied. Het zuurstofgehalte heeft zich in 2004 gestabiliseerd op de waarden van 2002.

De zware metalen lood, cadmium, arseen, chroom en kwik voldoen op alle meetpunten aan de norm. Dit geldt nog niet voor zink en nikkel. Bij deze metalen is op sommige meetpunten sprake van een lichte overschrijding. Ook de hoeveelheden koper en fosfor zijn te hoog om aan de gestelde normen te voldoen. Wel is er bij beide stoffen sprake van een lichte verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Bestrijdingsmiddelen zijn helaas nog steeds te vaak aangetroffen, met name in gebieden waar glastuinbouw plaatsvindt. Opvallend is dat zelfs bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik niet meer is toegestaan worden aangetroffen.

Al met al is de kwaliteit van het oppervlaktewater licht verbeterd, maar zijn er nog steeds gebieden die aandacht en zorg vragen. Het waterschap kan sommige problemen zelf aanpakken, zoals het verbeteren van het zuiveringsrendement van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Datzelfde geldt voor gemeenten voor wat betreft de aanpak van riooloverstorten. De aanpak van de "diffuse bronnen", zoals bestrijdingsmiddelen, meststoffen, hondenpoep, en bouwmetalen vergt een gezamenlijke aanpak van particulieren, overheden, de agrarische sector en het bedrijfsleven.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 21 juli 2005.