Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Huisartsendienst verwerft landelijk koploperstatus

Drenthe krijgt breed netwerk voor uitwisseling patiëntgegevens

De huisartsenposten in Drenthe kunnen in de loop van volgend jaar beschikken over alle relevante patiëntgegevens uit zeker 400.000 dossiers van de meer dan 200 aangesloten huisartsen. De Centrale Huisartsendienst Drenthe is landelijk als één van de zes koplopers geselecteerd voor het project Elektronisch Waarneemdossier. Het beschikbaar zijn van bepaalde actuele medische gegevens op de huisartsenposten moet de kwaliteit van de dienstverlening verder verbeteren en het stellen van diagnoses door de huisartsen vergemakkelijken.

Dat de Centrale Huisartsendienst Drenthe 'koploper' wordt, betekent dat er financiële, organisatorische en technische ondersteuning komt van NICTIZ, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg. Met het project is een bedrag van rond de half miljoen euro gemoeid, grotendeels betaald door de overheid, via NICTIZ. Ook de ziekenhuizen in Emmen, Assen en Meppel nemen deel in het project - ook financieel -. Zij gaan gebruik maken van het computernetwerk om gegevens met huisartsen uit te wisselen. In een volgend stadium wordt ook de ambulancezorg op het systeem aangesloten om in de ambulance bepaalde patiëntgegevens te kunnen opvragen. De regionale patiëntenorganisatie RPCP is enthousiast over het project zoals het nu voorligt

Behalve financiële steun van NICTIZ en de ziekenhuizen, komt er ook geld van de Provincie Drenthe in de vorm van een ICT-stimuleringssubsidie. Het informatienetwerk wordt zo opgezet dat het naadloos aansluit op het landelijk zorgnetwerk dat momenteel wordt ontwikkeld. Hiermee wordt het mogelijk voor iedere zorgverlener die daartoe bevoegd is via een speciale pas en het burgerservicenummer wat iedere Nederlander heeft, straks bepaalde medische basisinformatie op te vragen.