Gemeente Alphen aan den Rijn

en omgeving

Persbericht 49 Herhalingsonderzoek overlast Hooftstraat en omgeving

21 juli 2005

Toegenomen parkeerdruk en meer zwerfvuil; minder fout parkeren

Ten opzichte van 2004 is in de Hooftstraat de overlast door parkeerdrukte en zwerfvuil toegenomen. De overlast door fout parkeren is daarentegen wat minder dan in 2004. Ondanks een kleine afname van geluidsoverlast in frequentie, is de ernst van de overlast in de avond/nacht gelijk gebleven. De meeste overlast wordt veroorzaakt door het gedrag van rondhangende jongeren. Voor de omliggende straten komt een vergelijkbaar beeld naar voren. Dit blijkt uit een herhalingsonderzoek dat onlangs is uitgevoerd naar de overlastsituatie in de Hooftstraat en omliggende straten. Aan dit onderzoek hebben 161 bewoners en ondernemers van de Hooftstraat en omliggende straten meegewerkt. De uitkomsten worden op 25 augustus 2005 met de bewoners besproken.

Rondhangende jongeren en mensen die eten of een stickie roken op straat komen het meeste voor in de Hooftstraat, meer dan in 2004. Ook de handel in drugs op straat is ten opzichte van 2004 toegenomen. Hetzelfde geldt voor verbaal geweld of dreiging met lichamelijk geweld. De frequentie van geluidsoverlast in de avond/nacht is weliswaar verminderd in vergelijking met 2004, maar geluidsoverlast blijft nog steeds een grote bron van ergernis. De meeste overlast wordt veroorzaakt door rondhangende jongeren.

Ook in de omliggende straten is de parkeerdrukte toegenomen en het fout parkeren afgenomen ten opzichte van 2004. Zwerfvuil komt ongeveer even vaak voor als vorig jaar, maar in tegenstelling tot 2004 vaker dan fout parkeren. De parkeerdrukte levert de meeste overlast op in de omliggende straten. Mensen die op straat een stickie roken, rondhangende jongeren en geluidsoverlast in de avond/nacht zijn de meest voorkomende voorvallen in de eigen straat. Net als in 2004 is vaker sprake van geluidsoverlast in de omliggende straten dan in de Hooftstraat.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bewoners uit de omgeving van de Hooftstraat zich vaker veilig voelen dan bewoners en ondernemers uit de Hooftstraat. Van de bewoners of werknemers van bedrijven in de Hooftstraat voelt de helft zich vaak of soms onveilig bij de molensteen. Dit is een stijging ten opzichte van 2004.

Naar aanleiding van het onderzoek in 2004 zijn de afgelopen periode verschillende maatregelen genomen om de overlastsituatie te verminderen. Zo heeft de politie het toezicht op jongeren die overlast veroorzaken verscherpt; de gemeente het toezicht op het parkeren. Ook zijn de controles van de horecagelegenheden uitgebreid, waaronder de controles op geluidsoverlast. In het openbaar gebied zijn de schoonmaakacties (zwerfvuil, bedrijfsafval, graffiti) geintensiveerd. Aangezien het een gebied is met constante bedrijvigheid, is het niet mogelijk alle knelpunten volledig op te lossen.

Doordat het een herhaling vormde van het onderzoek dat in 2004 is uitgevoerd, heeft het een goed beeld opgeleverd van de punten die in de woonomgeving verbeterd zijn en op de punten waarop nog meer moet gebeuren.

Op 25 augustus 2005 wordt tijdens een bewonersavond ingegaan op de uitkomsten van het onderzoek, de maatregelen die de politie en gemeente de afgelopen periode hebben genomen en in de komende periode nog gaan nemen. In ieder geval zullen bestaande regelingen in de APV strakker gehandhaafd worden om de geluidsoverlast in de avond/nacht en de overlast van rondhangende jongeren te beperken. Het gaat dan om de sluitingstijden van de shoarmazaken en het toepassen van het samenscholings-verbod.

PORTEFEUILLEHOUDER: N.P.M. SCHOOF
Het volledige onderzoeksrapport staat op www.alphenaandenrijn.nl. Voor informatie: afdeling Communicatie, Karin Bekker, tel. 0172-465263