Dienstenbond CNV

CAO-overleg AZL wederom in het teken van de pensioenen 21-07-2005

Zoals reeds vooraangekondigd, heeft het CAO-overleg op woensdag 20 juli wederom helemaal in het teken gestaan van pensioenen. De centrale vraag tijdens de bijeenkomst was: is het mogelijk om van de drie bestaande pensioenregelingen één goede pensioenregeling te maken?

Berekeningen op basis van maatmannen
Tijdens de vorige bijeenkomst hebben wij de contouren neergezet voor de mogelijke nieuwe pensioenregelingen. Met deze gegevens is uw werkgever aan de slag gegaan om berekeningen te maken. Er zijn berekeningen gemaakt van verschillende maatmannen (verschillende inkomens, verschillende leeftijden, etc.) uit de verschillende pensioenregelingen, waarbij is doorgerekend naar de mogelijke nieuwe pensioenregeling. Uit deze berekeningen is gebleken dat zeer verschillende effecten optreden. Deze verschillen zijn niet eenvoudig te overbruggen. Daarnaast is gebleken dat de berekeningen via de maatmannen een te onzuiver beeld geven om daar beleid op te maken. Uw werkgever is dan ook van mening dat de verschillen te groot zijn om tot 1 pensioenregeling te komen. De CNV Dienstenbond en haar collega vakbond hebben aangegeven nog niet van de idee te willen afstappen om tot één pensioenregeling te komen.

Hoe nu verder?
Uw werkgever heeft een aantal mogelijke alternatieven op tafel gelegd. Echter zijn deze ideeën nog zo nieuw dat er nog geen mogelijkheid is geweest om deze gedachten verder op papier te zetten en voorbeeld berekeningen te maken. Wij hebben de afspraak gemaakt dat uw werkgever zijn ideeën verder uitwerkt en op papier zet, zonder dat de CNV Dienstenbond hiermee andere alternatieven uitsluit. Wij zullen deze ideeën dan nader bestuderen en bezien of er nog andere mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen. We zijn er voorlopig nog niet uit. Wij hebben weer nieuwe data gepland voor CAO-overleg in augustus, september en oktober. Het eerst volgende overleg op 24 augustus a.s. zal weer volledig in het teken staan van de pensioenkwestie.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij Carmen Scheuneman (c.scheuneman@cnvdibo.nl) of bij Hub Werrij.