Gemeente Castricum

Links

Gemeentelijke onderscheiding voor hulpstrandvonder M. Bakker

Op 16 juli 2005 is de heer M. (Thijs) Bakker 40 jaar hulpstrandvonder in de gemeente Castricum. Dit is voor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum aanleiding geweest om hem een gemeentelijke onderscheiding toe te kennen.

Aangezien het strand een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de heer Bakker vindt het college het gepast om het opspelden van de gemeentelijke onderscheiding op het strand van Castricum plaats te laten vinden.

Bij besluit van 13 juli 1965 is de heer Bakker door de Commissaris van de Koningin aangesteld als hulpstrandvonder (het ambt strandvonder wordt van rechtswege bekleed door de burgemeester). De (hulp)strandvonder oefent een voortdurend toezicht uit op de zeestranden onder zijn ambtsgebied. Dit is een vrijwillige functie.

De heer Bakker komt uit een echte strandvondersfamilie. Hij leerde het strandvonden van zijn vader en nu treden zijn twee zoons naar alle waarschijnlijkheid weer in zijn voetsporen. Zij opteren voor een duo-hulpstrandvonderschap.

Zijn 25 jarig jubileum als strandvonder werd op 5 april 1991 gewaardeerd met een koninklijke onderscheiding, de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau, in zilver. In het voorstel uitte toenmalig burgemeester mr. J.M. Schouwenaar zijn bewondering voor de inzet waarmee de heer Bakker zijn strand bewaakt.

De heer Bakker is medeoprichter en erelid van de reddingsbrigade van Castricum.

Burgemeester Emmens zal de waarderingsspeld tijdens een bijeenkomst op het strand van Castricum bij de heer Bakker opspelden.

Hulpstrandvonder onderscheiden