Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 250 TR
Datum: 21 juli 2005

Aanmelding Gerrit Benner Prijs van start

De provincie Fryslân looft dit jaar voor de eerste keer de Gerrit Benner Prijs voor beeldende kunst uit. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van E 4000 en een oorkonde, de twee overblijvende genomineerde kunstenaars E 500 als aanmoediging. Het doel van het instellen van deze prijs is impulsen te geven aan de in Fryslân wonende en werkende beeldende kunstenaars. Daarnaast moet de prijs ertoe bijdragen dat de belangstelling voor beeldende kunst bij een breed publiek wordt vergroot. Kunstenaars kunnen zich tot en met 9 september aanmelden.

Deze nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende kunst is ingesteld naar aanleiding van een motie van de PvdA, die op 17 december 2003 door Provinciale Staten is aangenomen. De jury heeft besloten dat deze prijs dit jaar wordt toegekend aan een kunstenaar, bij wie een ontwikkeling in het werk toonaangevend is voor het kunstaanbod in Fryslân. Deze ontwikkeling dient zich te hebben geopenbaard in de twee jaren voorafgaande aan de datum van inzending.

De jury bestaat uit de volgende personen: Tineke Reynders, kunstcriticus; Wim van Sinderen, curator Fotomuseum en conservator Gemeentemuseum Den Haag; David Stroband, projectadviseur van de Stichting Kunst en de Openbare Ruimte; Albert van der Weide, dean van de School of Fine Art and Design, Groningen en beeldend kunstenaar; Mirjam Westen, conservator hedendaagse kunst Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

Kunstenaars die belangstelling hebben om in aanmerking te komen voor de prijs, kunnen zich aanmelden bij Keunstwurk te Leeuwarden. Het reglement en informatie over de inschrijving zijn te vinden op www.fryslan.nl/benner. De winnaars worden in november bekendgemaakt. Onder verantwoordelijkheid van het Fries Museum wordt een presentatie samengesteld van het werk van de winnende kunstenaar. Deze presentatie wordt in combinatie met de prijsuitreiking in februari 2006 geopend.

---- --