Politie Zaanstreek-waterland


20:00 19-JUL-05

PURMEREND, JHR. V. CITTERSPLEIN

Politie vindt hennepplantage en nepwapens

De politie heeft een 32-jarige man uit Purmerend en een 29-jarige plaatsgenote aangehouden die worden verdacht van het hebben van een hennepplantage en wapens. De politie was getipt dat in de woning een vuurwapen en een handgranaat aanwezig zouden zijn. Eerst werd de man nabij de woning aangehouden. Hij moest nog 83 dagen hechtenis uitzitten vanwege een eerdere veroordeling. Bij onderzoek in de woning wilde de vrouw de agenten aanvankelijk niet binnenlaten. Na kalmering, waarbij enige dwang werd uitgeoefend, trof de politie een namaakpistool en een namaakhandgranaat aan. Bij verder onderzoek troffen de agenten een kwekerij op zolder aan met 234 hennepplanten. Het energiebedrijf onderzocht vervolgens de stroomtoevoer en kwam tot de ontdekking dat de elektriciteit voor de meter was afgetapt. De stroom werd per direct afgesloten, de wapens en de plantage ontruimd en in beslag genomen ter vernietiging. De bewoonster werd aangehouden en ingesloten. Zij is na verhoor heengezonden. Speelgoedwapens die op echte wapens lijken zijn in Nederland verboden. Op sommige vakantiebestemmingen worden de namaakwapens vrij verkocht. Het wordt door de politie dringend afgeraden de voorwerpen mee naar Nederland te nemen.

14:00 20-JUL-05
ZAANSTAD en PURMEREND
Verkeerscontrole
Bij verkeerscontroles op verschillende plaatsen in Zaanstad en Purmerend bekeurden
politiesurveillanten 22 automobilisten die geen autogordel droegen. Er werd verder geschreven voor niet handsfree bellen, APK en het niet bij zich hebben van het rijbewijs. Bij snelheidsmetingen met de handlaser reden 23 bestuurders te snel en kregen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 72 km per uur waar na correctie blijft daar een overschrijding met 19 km per uur over. De bekeuring daarvoor komt op E 70,=.

15:45 20-JUL-05
ZAANDAM, ZUIDDIJK

Politie houdt mannen aan na slaan met hamer

De politie heeft een 39-jarige Zaandammer en een 44-jarige horecaondernemer aangehouden als verdachten van mishandeling waarbij een 26-jarige plaatsgenoot met een hamer zou zijn geslagen. Het slachtoffer kwam het politiebureau Centrum binnenfietsen en meldde dat hij met een hamer was geslagen bij een horecagelegenheid. Agenten zijn direct naar het café gegaan en hebben de verdachte aangehouden. Tijdens behandeling door het ambulancepersoneel vertelde de gewonde man vervolgens dat de horecaondernemer een riem van een tas om zijn nek had gedaan en deze had aangetrokken. Na deze verklaring werd de man naar het ziekenhuis gebracht en heeft de politie de cafébaas aangehouden. De hamer is in beslag genomen en beide verdachten werden ingesloten en in verzekering gesteld.

19:00 20-JUL-05
EDAM, OOSTERWEG
Snelheidscontrole
Woensdagmiddag heeft de politie met de radarauto een snelheidscontrole gehouden waarbij de apparatuur in de richting van Edam stond opgesteld. Bij 33 voertuigen werd te hoge snelheid gemeten en werd een foto gemaakt. Door het snelste voertuig werd de maximumsnelheid van 60 km per uur met 30 km per uur overschreden. De voertuigeigenaren krijgen binnenkort een acceptgiro thuisgestuurd.


ZAANDAM, DE WEER
Overvaller tankstation aangehouden
De politie heeft de overvaller van het Gulf benzinestation dat op 19 mei werd overvallen aangehouden. De man had zich na een uitzending van Ter Plaatse op TV Noord-Holland telefonisch gemeld nadat hij zich op de foto's herkende. De identiteit van de 39-jarige Amsterdammer was zodoende al enige tijd bekend. De verdachte werd, nadat hij zich aan het hoofdbureau te Zaandijk had gemeld, ingesloten en in verzekering gesteld. Op de camerabeelden van de overval was te zien dat de man over de balie heen reikte, het kassablok los trok en met het gevaarte op zijn nek de zaak verliet. De recherche verhoort de man die ook verdacht wordt van enkele soortgelijke overvallen in Amsterdam.

04:55 21-JUL-05
KROMMENIE, DEKEN SCHMIDTSTRAAT
Politie pakt rijbewijs taxichauffeur af
De politie heeft het rijbewijs van een 28-jarige taxichauffeur uit Krommenie ingevorderd omdat de man in een herkenbare taxi reed terwijl hij drank op had. Bij de blaastest aan het bureau blies de man bijna drie maal de maximaal toegestane hoeveelheid. De verdachte werd na verhoor met een rijverbod van acht uren heengezonden.

20:34 20-JUL-05
ZAANDAM, THIJSSESTRAAT
Politie pakt joyrider zonder rijbewijs
Surveillerende agenten zagen een 18-jarige Zaandammer in een auto rijden terwijl zij wisten dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Bij het zien van de politieauto ging de verdachte er meteen vandoor en verliet de auto een paar straten verder. De agenten zetten ook te voet de achtervolging voort en wisten de man na enig zoeken uit de struiken te vissen waar hij zich had verstopt. De verdachte werd aangehouden en de auto, die hij van zijn moeder 'geleend' had, werd in beslag genomen. De Zaandammer is de volgende ochtend na verhoor in vrijheid gesteld.

13:23 20-JUL-05
PURMEREND, STATIONSWEG
Twee mannen aangehouden na diefstal fietstas
De politie heeft een 39-jarige en 37-jarige Purmerender aangehouden die verdacht worden van diefstal van een fietstas. Een getuige had de politieagenten ingelicht dat er twee mannen bezig waren een fietstas los te knippen van een geparkeerde fiets. De twee mannen voldeden aan het door de getuige opgegeven signalement en hadden een fietstas bij zich en andere, mogelijk van diefstal afkomstige, goederen. De tas, een vuilniszak met bijouterieartikelen, een tasje met vispullen en een tang werden in beslag genomen. De verdachten werden ingesloten en in verzekering gesteld.

23:07 20-JUL-05
ZAANDAM, KONING DAVIDSTRAAT
Luidruchtige dronkeman aangehouden
De politie heeft een 24-jarige Zaandammer aangehouden die luid schreeuwend met een biertje in zijn hand stond te schreeuwen in de tuin van zijn buren. Om het allemaal wat erger te maken had de man een draagbare radio keihard aangezet in zijn eigen tuin. Toen de agenten hem aanspraken bleek de man zeer dronken en werd hij aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. De verdachte werd de volgende dag na verhoor heengezonden. Hij kreeg bekeuringen mee voor openbare dronkenschap, burengerucht en niet legitimeren.


18:11 20-JUL-05
PURMEREND, JAAGWEG
Veel snelheidsovertreders
Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft woensdagmiddag en -avond bij snelheidscontroles 235 voertuigen op de foto gezet die sneller reden dan de ter plaatse geldende maximumsnelheid van 50 km per uur. Het snelste voertuig werd gemeten op 97 km per uur. De apparatuur stond opgesteld in de richting van het centrum. Relatief kleine overtredingen worden afgedaan met een boete. Overschrijdingen van meer dan 30 km per uur worden geregistreerd. Afhankelijk van de voorgeschiedenis van de overtreder levert zo'n overtreding een forse boete of een dagvaarding op.


---- --