D66

Vragen van het lid Van der Laan (D66) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken over technische innovaties in de opsporing.

1
Kent u het rapport Spelverdeler in de Opsporing van de Projectgroep Forensische Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen?1 Wat is uw reactie op dit rapport?

2
Is het waar dat de Nederlandse investeringen in technische innovaties bij de opsporing ver achterblijven bij landen als Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten?2 Bent u, zoals de Raad van Hoofdcommissarissen voorstelt, bereid om jaarlijks miljoenen euros in technologische innovatie bij de opsporing te investeren? Zo neen, waarom niet?

3
Bent u voornemens om een budget vrij te maken voor technische innovaties in de terrorismebestrijding? Zo ja, welk budget? Zo neen, Waarom niet?

4
Bent u voornemens om, zoals de Raad van Hoofdcommissarissen voorstelt, een Strategiegroep Technologie en Forensisch Onderzoek in te stellen, die technologische innovaties regisseert? Zo neen, waarom niet?

5
Op welke wijze kunnen de Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven bij technische innovaties in de opsporing worden betrokken?

6
Welke taak kan het Innovatieplatform vervullen bij het stimuleren van innovaties in de opsporing?

7
Acht u een ontwikkeling naar afnemen van DNA bij personen die nog slechts verdacht worden van een strafbaar feit, zoals de Raad van Hoofdcommissarissen voorstelt, wenselijk?

1 Spelverdeler in de Opsporing. Projectgroep Forensische Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen, december 2004. 2 Ibidem.

21-7-2005 15:35