Gemeente Zwolle

Gemeente aan zet na uitspraak Raad van State over doorbraak-regel

De Raad van State heeft op 20 juli 2005 uitspraak gedaan over het niet-meewerken van de gemeente Zwolle aan een bouwplan dat voorziet in het doorbreken en samenvoegen van een aantal panden in de binnenstad. De Raad van State is van mening dat de gemeente ten onrechte gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde "doorbraakregel in het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht. De gemeente stelt zo snel mogelijk een partiële herziening van het bestemmingsplan op om in de toekomst het "anti-doorbraakbeleid" toch te kunnen blijven voeren.

De eigenaar/exploitant van een aantal horecapanden (geen monumenten) in de historische binnenstad van Zwolle kwam in actie tegen het besluit van de gemeente om geen medewerking te verlenen aan het samenvoegen van zijn panden middels een aantal doorbraken. De Rechtbank steunde de gemeente bij de weigering van deze bouwvergunning. De Raad van State is echter van mening dat de gemeente geen gebruik had mogen maken van de (zogenaamde) doorbraakregel in de voorschriften van het bestemmingsplan "Beschermd Stadsgezicht" om het bouwplan tegen te houden. Volgens de Raad van State is deze doorbraakregel in strijd met de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

In feite heeft de gemeente Zwolle op dit moment geen instrument om doorbraken en samenvoegingen van panden (die geen monument zijn) in de historische binnenstad tegen te gaan. Dit geldt dus alleen voor niet-monumenten. Bij monumenten, die op de gemeentelijke- of rijksmonumentenlijst staan, geldt het vereiste van een monumentenvergunning bij doorbraken en samenvoegingen.

De gemeente Zwolle is nu aan zet en stelt daarom zo spoedig mogelijk een partiële herziening op van het bestemmingsplan. Hierin worden nieuwe regels over samenvoegingen en doorbraken van panden opgenomen ? regels die wel juridisch houdbaar zullen zijn.