Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Rapport Programma Maatschappelijke Investeringen 2006-2010: `Jongerencentrum, sporthal en meer zorgsteunpunten zijn wenselijk'

Om de maatschappelijke voorzieningen voor de huidige en toekomstige inwoners van ZuiderAmstel op peil te houden, heeft het stadsdeel ten minste behoefte aan een nieuw jongerencentrum, een multifunctionele sporthal en meer zorgsteunpunten voor ouderen. Dit blijkt uit het rapport `Programma Maatschappelijke Investeringen ZuiderAmstel 2006-2010' van de Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling en stadsdeel ZuiderAmstel. Het rapport stelt verder vast dat er in stadsdeel ZuiderAmstel:

- een overcapaciteit van peuterspeelzalen bestaat;
- bij ongewijzigd beleid een tekort aan huisartsen ontstaat;
- de bezetting van binnensportaccommodaties en voetbalvelden tekort schiet;

- het gebruik van de wijk- en buurtcentra achterblijft bij het aanbod;
- dringend behoefte bestaat aan een basisschool in het Zuidas-gebied Vivaldi;

- behoefte is aan een Brede School in de Rivierenbuurt.

Meerjarig overzicht ontbrak dusver
Het `Programma Maatschappelijke Investeringen 2006-2010 (PMI)' is een uitwerking van het Sociaal Structuurplan van de gemeente Amsterdam. Het PMI moet een gefundeerd beeld geven van de investeringen voor maatschappelijke accommodaties in de periode 2006-2010. Zo'n meerjarig en samenhangend overzicht van de benodigde investeringen ontbreekt tot dusver in de sociale sector. Daardoor is het voor deze sector lastig om in een vroegtijdig stadium de juiste inbreng te leveren in de ruimtelijke plan- en besluitvormingsprocedures in de gemeente Amsterdam.
Eind 2004 spraken centrale stad en stadsdelen af om voor de stadsdelen Zeeburg, Zuidoost en ZuiderAmstel een `eerste proef PMI' te maken. De komende periode zal voor alle stadsdelen een PMI worden gemaakt. Het PMI-rapport voor ZuiderAmstel is onlangs `ter kennisgeving' gestuurd naar de stadsdeelraad. Het dagelijks bestuur heeft besloten onderdelen van het PMI-rapport te gebruiken voor het nog op te stellen `Accommodatiebeleidsplan'. Dit laatstgenoemde plan zal de raad komend najaar behandelen.