Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadskantoor Grote Oever 34
tel. (0522) 850500

Bedenkingen Gemeente Meppel op ontwerp-milieuvergunning asfaltcentrale Heijmans (21-7-2005)

Burgemeester & Wethouders van Meppel hebben bedenkingen ingediend op het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe om Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans een milieuvergunning te verlenen voor een asfaltcentrale op bedrijventerrein Oevers D. Het Gemeentebestuur is wettelijk adviseur in een procedure waarin het Provinciebestuur de vergunning verleent.
Burgemeester & Wethouders vragen onder meer onderzoek in de omgeving waar Heijmans zich wil vestigen naar de kwaliteit van de buitenlucht en de aanwezigheid van stoffen, zoals genoemd in het Besluit Luchtkwaliteit.
Daarbij dient volgens Burgemeester & Wethouders ook de ontwikkeling van het wegverkeer nader te worden bekeken.
Wat betreft de geuruitstoot dringen Burgemeester & Wethouders erop aan na te gaan wat het effect is van het samengaan van geur van bestaande bedrijven en die van de voorgenomen vestiging van Heijmans. Tot slot vraagt het gemeentebestuur duidelijke regelingen in de vergunning voor storingen en incidenten en voor geluidsniveaus.

Geschiedenis
De aanvraag van Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans om een milieuvergunning voor een asfaltcentrale op bedrijventerrein Oevers D is in 2004 ingediend. Het bedrijf heeft met de Gemeente Meppel een overeenkomst gesloten over aankoop van grond op het bedrijventerrein aan het Meppelerdiep. In het bestemmingsplan voor het natte bedrijventerrein is ruimte voorzien voor de vestiging van bedrijven tot milieucategorie 5.
In november 2004 heeft de Gemeenteraad besloten om naast juridisch onderzoek naar de positie van de Gemeente Meppel ten aanzien van de vestiging van een asfaltfabriek en onderzoek naar de effecten op de volksgezondheid daarvan een brief te sturen aan Gedeputeerde Staten waarin de Gemeente haar bezorgdheid uitdrukt over de onrust die was ontstaan bij burgers en bedrijven.

Toetsing situatie Meppel aan Besluit Luchtkwaliteit Burgemeester & Wethouders hebben tevens besloten in te stemmen met het laten vervaardigen van overzichtskaarten met betrekking tot de buitenluchtkwaliteit. Sinds midden 2001 moeten gemeenten milieuvergunningen, bestemmingsplannen en verkeers- & vervoersplannen toetsen aan het Besluit Luchtkwaliteit. In dat besluit staan onder meer grenswaarden voor stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide, benzeen en lood. Deze stoffen komen vrij in de industrie, in het verkeer en in de huishoudens.
De Gemeente Meppel geeft adviesbureau TNO opdracht onderzoek te doen naar de actuele en de toekomstige situatie. Het maken van overzichtskaarten kost ⬠42.000 en kan worden betaald uit de post onvoorzien van de lopende begroting. De kosten voor het actueel houden van de kaarten zal vanaf 2007 jaarlijks in de begroting worden opgenomen. Aan het presidium wordt voorgesteld om de resultaten van het onderzoek eind 2005 in de Gemeenteraad te presenteren.

Op de hoogte
Burgemeester & Wethouders zullen de Industriële Commerciële Club, de partners in de ontwikkeling van bedrijventerrein Oevers D - Haskoning en KWS -, degenen die zich schriftelijk tot het Gemeentebestuur hebben gericht en degenen die gebruik hebben gemaakt van het spreekrecht in de Gemeenteraad of Commissies van de Gemeenteraad inlichten over de bedenkingen en het onderzoek van de kwaliteit van de buitenlucht.