Bombardier ontvangt NS order van 248 miljoen euro

21.07.2005 / 17:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Siemens nederland n.v.

BOMBARDIER ONTVANGT EEN ORDER VAN 248 MILJOEN EURO VAN DE NEDERLANDSE SPOORWEGEN NS VOOR NIEUWE REGIONALE TREINEN (SPRINTER)

Berlijn, 21. Juli 2005 - Bombardier Transportation heeft vandaag aangekondigd dat Nederlandse Spoorwegen (NS) haar een contract heeft toegekend om samen met haar partner Siemens Transportation Systems 18 vierdelige en 17 zesdelige elektrische motorstellen (EMU's) te leveren. Het totale contract heeft een waarde van ongeveer 248 miljoen euro (298 miljoen USD). Bombardiers aandeel in het project bedraagt ongeveer 104 miljoen euro (125 miljoen USD), terwijl aan Siemens, gekozen door Bombardier als belangrijkste onderaannemer, ongeveer 144 miljoen euro (173 miljoen USD) van de waarde van het contract wordt uitbesteed. De levering van de voertuigen is gepland tussen september 2008 en oktober 2009. Het order omvat tevens een optie voor vijf opeenvolgende bijkomende bestellingen van 16 vierdelige en 16 zesdelige EMU's. Indien alle opties gelicht worden, dan bestelt NS in totaal 974 nieuwe rijtuigen, voor een totale waarde van ongeveer 1,2 miljard euro (1,4 miljard USD). Daarnaast is een contract afgesloten voor de levering van reserveonderdelen gedurende een periode van 10 jaar. De eindassemblage van de treinen zal plaatsvinden in Bombardier's productievestiging te Aken, Duitsland. Siemens zal als partner een groot gedeelte van de productie uitvoeren in haar vestiging te Krefeld-Uerdingen, Duitsland. Olof Persson, President, Mainline and Metros, Bombardier Transportation, verklaarde: 'Deze order is een nadere bevestiging van onze duurzame samenwerking met NS en is nogmaals een bewijs van het succes van onze gestandaardiseerde elektrische motorstellen. De nieuwe treinen zullen substantieel bijdragen aan de moderne aantrekkingskracht van NS en zeer op prijs worden gesteld door de reizigers.' Aad Veenman, President, NS, zei: 'We hebben voor dit bewezen concept van Bombardier gekozen om te beantwoorden aan de vraag van onze klanten naar snel, comfortabel en betrouwbaar vervoer. We kijken er enorm naar uit deze nieuwe treinen te verwelkomen op de Nederlandse sporen.' De voertuigen zullen de stoptreindienst uitbreiden in de Randstad en geleidelijk aan NS' ouder rollend materieel vervangen. De nieuwe treinen zijn gebaseerd op het beproefde Bombardier-Siemens ontwerp van de ET425 stoptrein, dat aangepast werd aan de specifieke vereisten van NS en het Nederlandse spoorwegsysteem. De treinen hebben een maximum snelheid van 160 km/u en beantwoorden aan de verwachtingen van de passagiers op het gebied van aantrekkelijkheid van ontwerp, rijcomfort en een verbetering van het algemene doorzicht. De nieuwe treinen hebben meer en bredere deuren waardoor het in- en uitstappen makkelijker wordt en sneller gebeurt. De gelijkvloerse instap en de doorlopende vloerhoogte zullen de veiligheid verhogen en de gebruiksvriendelijkheid verbeteren voor passagiers met beperkte mobiliteit. Deze nieuwe treinen zullen ook uitgerust worden met camerabeveiliging en een modern informatiesysteem voor de passagiers.

Over Bombardier
Als wereldleider op het gebied van innoverende transportoplossingen gaande van regionale en zakenvliegtuigen tot transportmaterieel op spoor, is Bombardier Inc. een internationale onderneming met hoofdzetel in Canada. Haar jaaromzet voor het op 31 januari 2005 afgesloten boekjaar bedraagt 15,8 miljard Amerikaanse dollar en haar aandelen worden verhandeld op de beurs van Toronto (BBD). Nieuws en informatie staan ter beschikking op www.bombardier.com.

Noot aan de redacteurs:
Een foto staat ter beschikking op onze website op volgend adres: www.transportation.bombardier.com/photography.jsp

Ter informatie:
André Detollenaere
Director, Sales
GSM: +32 475 76 55 70
www.bombardier.com