Gemeente Langedijk


Bedrijfscontactfunctionaris, schakel tussen ondernemer en gemeente 21 juli 2005

Of het nu gaat om een tuinder met een eenmanszaak of een ondernemer met tientallen medewerkers. De gemeente streeft er naar om de contacten met het plaatselijke bedrijfsleven zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Daarom vindt er bijvoorbeeld periodiek overleg plaats tussen de gemeente en verschillende ondernemersverenigingen. Omdat bedrijfscontacten veelal 'maatwerk' zijn, kan elke individuele ondernemer ook rechtstreeks bij de gemeente aankloppen.

Natuurlijk heeft ook Langedijk te maken met het naleven van procedures en regelgeving. Dat vergt soms (veel) tijd. Hoewel niet altijd even veel begrip kan worden opgebracht voor ambtelijke procedures, probeert de gemeente de ondernemer op een adequate wijze van dienst te zijn. Iemand die daarin een belangrijke rol kan vervulling is bedrijfscontactfunctionaris Cees Bes. Hij is het eerste aanspreekpunt voor het Langedijker bedrijfsleven. Hij spreekt de taal van ondernemers en kent als geen ander de weg in de ambtelijke organisatie. Een wegwijzer, adviseur en vraagbaak waarop u altijd een beroep kunt doen.

cees bes

Meerdere afdelingen
De aanwezigheid van een bedrijfscontactfunctionaris wil niet zeggen dat u als ondernemer nooit meer met een andere ambtelijke afdeling in contact komt. De afdeling Bouwen en Wonen is bijvoorbeeld zo'n afdeling. Deze afdeling houdt zich onder andere bezig met het behandelen van bouwaanvragen, het toetsen van een aanvraag voor een milieuvergunning en het controleren op de naleving daarvan. In principe kunnen ondernemers zich rechtstreeks wenden tot deze afdeling. Verloopt het contact niet zoals de ondernemer dat wenst, dan is inschakeling van de bedrijfscontactfunctionaris aan te bevelen. Niet omdat hij de wetgeving kan veranderen, maar wel omdat hij een prima schakel vormt om te kijken welke andere mogelijkheden er zijn om het gewenste resultaat toch te bereiken.

Aan- en verkoop van grond
In Langedijk is de bedrijfscontactfunctionaris bovendien betrokken bij alle onroerendgoed transacties. Hij kent elke vierkante meter grond waarop nu of in de toekomst bedrijvigheid mag worden uitgeoefend of woningen mogen worden gebouwd. Daarbij kijkt hij veel verder dan de gemeentegrenzen. De drie HAL-gemeenten (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk) hebben in 1995 afgesproken dat de gezamenlijke werkgelegenheid de komende jaren met 10 procent moest stijgen tot 65 procent van de beroepsbevolking. Dit is inmiddels gelukt, maar er is geen enkele reden om dit positieve streven niet voort te zetten. Vandaar dat de ambitieuze doelstelling blijft gehandhaafd. Voor u is het belangrijk om te weten dat de bedrijfscontactfunctionaris van Langedijk, dankzij intensieve contacten met zijn regionaal opererende collega's, altijd in beeld heeft waar voor uw bedrijf de grootste kansen en mogelijkheden liggen.

Vooruitgeschoven post
Kortom, bedrijfscontactfunctionaris Cees Bes fungeert in Langedijk als een soepele schakel tussen ondernemer en gemeente. Hij biedt de helpende hand. Schroom nooit om contact met hem op te nemen. Immers, hij is uw vooruitgeschoven post bij de lokale overheid! Om te voorkomen dat hij met een andere ondernemer in gesprek is, wordt aangeraden vooraf een (telefonische) afspraak te maken.

Wanneer de bedrijfscontactfunctionaris inschakelen?
-Bij vragen over bedrijfsvestiging

-Bij vragen over vergunningen

-Bij vragen over de beschikbaarheid van grond voor woningen of bedrijven

-Bij klachten over afhandeling van gemeentelijke procedures