Gemeente Tilburg

21-7-2005
Acties tegen wildplassen en glas op straat
kermis

Tijdens de kermisperiode wordt er extra aandacht besteedt aan wildplassen en glas op straat. Veel bewoners in de binnenstad hebben overlast van mensen die op straat plassen tijdens horeca-avonden of evenementen.

Het is aanstootgevend en gebeurt vaak op plekken waar mensen er stankoverlast van ondervinden. Straatplassers riskeren een boete van 50,- en lopen met glas op straat kost 45,-. De politie wil hiermee incidenten met glas voorkomen. Het publiek wordt hierover geïnformeerd via posters in de kroegen.

Posters
Om het publiek te attenderen op de boetes die zij riskeren heeft kunstenaar Luc Verschuuren in opdracht van de gemeente een poster ontworpen. Een striptekening van Kees Kruik die nog 1 keer voordoet hoe het niet moet. Stichting Stadskern en de horecaondernemers hangen deze posters in de kroegen. (zie bijlage)

De extra aandacht gebeurt op verzoek van de kwaliteitskringen. Hieraan nemen horeca, bewoners, politie en gemeente deel. Hieronder staan alle maatregelen op een rij.

Tijdelijke voorzieningen
Tijdens de kermis worden op de volgende locaties plaskruizen geplaatst en dagelijks geledigd:

· Diverse locaties Stadhuisplein (totaal 4)
· Willemsplein (1)

· Diverse locaties Koningsplein (3)

· Hoogvensestraat/Piusstraat (2)

· Piusplein (2)

· Heuvelplein (1)

· Heuvelring (1)

· Telegraafstraat (1)

· Pascalerf (1)

· N.S.Plein (1)

· Leonard.v. Vechelstr. (1)

· Gasstraat (1)

· Stappegoorweg (1)

· Hendrikhof (1 deze staat er altijd)
Tijdens de kermis wordt circa 2000 liter urine per dag opgehaald. Dat is ongeveer 100 liter per plaskruis.

Pilot met plasbak
Tijdens de kermis wordt in de Jan Aartestraat een nieuw soort plasbak geplaatst (zie bijlage). Deze plasbak geeft ruimte aan minimaal 4 personen en wordt rechtstreeks aangesloten op het riool. Per locatie kunnen dus meer mensen tegelijkertijd plassen. Een ander voordeel is dat de bakken niet geledigd hoeven te worden en er dus ook geen kans is op overstroming. Tijdens het festival van het levenslied en de huldiging van WillemII is de plasbak al ingezet en na de kermis wordt geëvalueerd of de bak bruikbaar is. Is de evaluatie positief dan zal de gemeente meer bakken laten maken en deze inzetten bij evenementen.

Permanente voorzieningen
Er is een tekort aan openbare toiletvoorzieningen in het horecagebied. Dit geldt ook voor voorzieningen die toegankelijk zijn voor vrouwen en gehandicapten. De gemeente bekijkt momenteel diverse mogelijkheden om permanente voorzieningen in en rondom het horecagebied te treffen om in deze behoefte te voorzien. Men kan dan denken aan afgesloten betaaltoiletten, uriliften, plaszuilen en straaturinoirs. Voor gehandicapten is er een toiletvoorziening bij de Tivoli parkeergarage en onder in de Fietsstalling Heuvel. Dit is echter onvoldoende, er wordt bekeken of er een toiletvoorziening voor gehandicapten gemaakt kan worden in het nieuwe Pieter Vreedeplein.

Spetterplaten
Spetterplaten zorgen ervoor dat de urine terugspettert tegen de broek/schoenen. Op dit moment zijn er spetterplaten geplaatst op de Spoorlaan onder het afdak van de parkeerplaats tegen het oude PTT gebouw en bij de onderdoorgang van de Schouwburgring naar parkeergarage Louis Bouwmeesterplein.

Schoonspuiten
Overlastlocaties zoals het Klipperplein, St. Jozefstraat, Zwaanstraat en Hendrikhof worden structureel iedere maandag schoongemaakt. Als BAT bij hun normale reiniging plasplaatsen tegenkomt worden deze schoongespoten. Tijdens de kermis worden het Mauritshof en de hoeken van het Piusplein dagelijks schoongespoten.