VVD



21 jul 2005 - Charlie Aptroot vreest verstoring marktwerking in geval van overname Nozema

VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot heeft de ministers van Financiën en Economische Zaken gemaand zo snel mogelijk inzicht te verschaffen in de ophanden zijnde verkoop van Nozema. Aptroot vreest dat KPN Nozema overneemt en daardoor een meerderheidsbelang in Digitenne krijgt waardoor concurrentie wordt beperkt.

Aptroot beroept zich op de uitspraken van minister Brinkhorst die verzekerde dat KPN géén meerderheid in Nozema zal krijgen. Aptroot: ,,De voorgenomen overname kent een groot probleem. Als KPN een meerderheidsbelang in Digitenne krijgt, is sprake van marktverstoring dat zal onherroepelijk negatieve gevolgen voor de consument hebben.''

Het is vanwege deze redenen dat Aptroot zo spoedig mogelijk van de ministers opheldering wil hebben voordat de transactie plaatsheeft. ,,Het kan niet zo zijn dat dit soort zaken achter de rug van het parlement gebeurt. Het gaat niet alleen om geld maar ook om de toekomst van radio en tv-bereik in Nederland. Zodra die transactie is voltooid en KPN krijgt een meerderheidsbelang, kan de Tweede Kamer deze stap niet meer terugdraaien. We moeten dus nu handelen. Het zal toch niet gebeuren dat het kabinet in strijd met eigen beleid en met afspraken met de Tweede Kamer tijdens het zomerreces een transactie doet en daarmee de Tweede Kamer voor een voldongen feit plaatst.''

Hieronder treft u de schriftelijke vragen van Aptroot

Vragen van het lid Aptroot (VVD) aan de ministers Brinkhorst en Zalm over de eventuele verkoop van de aandelen Nozema aan KPN en het daarmee ontstaan van een meerderheidsbelang van KPN in Digitenne.

1 Zijn de bewindslieden bereid géén definitieve stappen te zetten voordat de voorgenomen verkooptransactie aan de Tweede kamer is voorgelegd en door de Tweede Kamer is goedgekeurd?

2 Zo ja, dient bij de beoordeling dan niet de marktanalyse door de Opta gereed te zijn en het oordeel van zowel Opta als NMa over de positie van Digitenne na de voorgenomen transactie bekend te zijn?

3 Is het kabinet bereid de uitgebrachte adviezen van Opta en NMa over de verkoop van Nozema direct naar de Tweede Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?

4 Het is het kabinet bekend dat de Tweede kamer tegenstander is van een controlerend belang van KPN in Digitenne, minister Brinkhorst heeft namens het kabinet dit zelfde standpunt ingenomen. Is het gezien dit in overleg met de Tweede kamer vastgestelde beleid en aan de Tweede Kamer gedane toezeggingen door de minister van Economische Zaken niet vereist dat een daarmee in strijd zijnd meerderheidsbelang van KPN in Digitenne vooraf door de Tweede Kamer wordt beoordeeld en goedgekeurd?

5 Kan de minister van Financiën ingaan op de uitspraak van zijn collega van Economische Zaken over het maximum aandeel van KPN in Digitenne, in de brief van 4 mei 2004 (kenmerk 4029040) inhoudende maximaal 40 % en de uitspraak van zijn collega dat hij het niet wenselijk acht dat KPN een groter aandeel zou hebben dan elke andere aandeelhouder, ook al zou het aandeel van KPN in Digitenne een minderheidsbelang (49%) zijn?

6 Het kabinetsbeleid is dat bij nutsvoorziening de unieke infrastructuur in overheidshanden blijft (volledig of een méérderheidsbelang). Marktpartijen krijgen toegang op gelijke voorwaarden waardoor marktwerking ontstaat. Voorbeelden zijn de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven (het net blijft in overheidsbezit) en de recente splitsing van Nozema waarbij het staatsmastenbedrijf NOVEC is ontstaan. Is het niet consequent om de unieke Digitenne infrastructuur ook zo te behandelen en in ieder geval niet in handen van één marktpartij te laten vallen, zodat een vanuit marktwerking moeizame situatie ontstaat zoals bij het vaste telefoonnet en de kabel?

Ingediend 20 juli 2005

Toelichting; Deze vragen zijn mede naar aanleiding van de beantwoording van de vragen van de leden van Dam en Atsma