Koninklijke Nederlandse Schaakbond

WK jeugd in Belfort

De start van het WK jeugd in Belfort is moeizaam verlopen. Het is niet zozeer dat de resultaten van de Nederlandse jeugdspelers teleurstellend waren, maar vooral de Franse organisatie heeft het af laten weten. Ze hebben de grootte van het toernooi (1100 deelnemers en zo'n 700 begeleiders/ouders) onderschat. Het bleek niet mogelijk om iedereen in de buurt van de speelzaal te plaatsen, waardoor er teams zijn die in slechte omstandigheden (geen warm water) en ver weg van de speelzaal (soms 2 uur reistijd) moeten verblijven. Al met al komen wij er begenadigd vanaf met een goed hotel en 'slechts' 50 minuten reistijd. Een goed mondje Frans van Petra helpt ook aardig om een hoop gedaan te krijgen, dus uiteindelijk mogen we zeker niet klagen.

Van de openingsceremonie had de organisatie zich heel veel voorgesteld. De optocht met vlaggen (net als bij de Olympische Spelen) liet echter erg lang op zich wachten en toen ook nog de indelingen een aantal keren gecorrigeerd werden, was het pas 18:00 uur (in plaats van 15:00 uur) eer de klokken aan konden.

De toernooizaal is goed verzorgd. Er wordt in een (kunst)schaatsbaan gespeeld.
Alle deelnemers spelen in dezelfde zaal. Begeleiders en ouders kunnen vanaf de tribune proberen de partijen te volgen.

De eerste ronde verliep wisselend: een paar goede overwinningen van Joost, Wouter, Martine, Pauline, Anne, en Stefan. Helaas ging het met Robin, Christov, Donna, Arthur en Benjamin en minder goed: zij verloren allen. Omdat de toernooisite al een aantal dagen uit de lucht is, zijn de uitslagen nu te vinden op de site van de Franse schaakbond

We hopen jullie regelmatig op de hoogte te kunnen houden.

(Dimitri, Thomas en Petra.)

---

Schaakmotieftentoonstelling

In het kader van Rotterdam European Capital of Sports is er van 12 juli t/m 3 september een tentoonstelling rond verschillende denksporten in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam (Hoogstraat 110, naast NS station Blaak en kubuswoningen.)
Op de 1e en 2e verdieping van de bibliotheek zijn door de Motiefgroep schaken 15 vitrines en een kubus met diverse schaakitems ingericht. Het betreft thema's als Schaakboeken, Schaakstripboeken, Schaakstropdassen, Schaken in de muziek, Reisspelletjes, Schaakgeld, Schaakpostzegels enz.
Een digitale weergave van deze tentoonstelling is nu te vinden op de site van de Motiefgroep Schaken

De tentoonstelling duurt nog t/m 3 september en wordt die dag afgesloten met een door de Centrale Bibliotheek georganiseerde denksportdag, waarbij op het voorlopige programma activiteiten als een schaaksimultaan door Hans Böhm, een lezing Chinees schaak, een workshop voor de jeugd, een demomstratie superschaak en diverse schaakfilms en nog veel meer staan. (zie verder de site.) Openingstijden van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam maandag 13-20 di t/m vrijdag 10-20, zaterdag 10-17.

Voor zowel de tentoonstelling als de denksportdag is de entree gratis.
---