Gemeente Hoorn


B en W vragen aandacht minister voor loopbrug

Persbericht d.d.: 20 juli 2005

Burgemeester en Wethouders van Hoorn hebben de aandacht van mevrouw Peijs, Minister van Verkeer en Waterstaat, gevraagd voor verbetering van de toegankelijkheid van het spoorwegstation Hoorn. Directe aanleiding voor de brief is het ontbreken van voldoende middelen om de bestaande voetgangersbrug te vernieuwen. B en W vragen de minister wanneer het station Hoorn aan de beurt is voor de geplande operatie en welke financiële middelen dan beschikbaar komen. Zij dringen aan op hoge prioriteit voor Hoorn in het meerjarenprogramma voor de verbetering van de toegankelijkheid van spoorwegstations.

De voetgangersbrug bij het NS-station vormt een belangrijke schakel tussen de treinperrons, het busstation en het Transferium. Het station krijgt dagelijks gemiddeld 11.500 in- en uitstappers te verwerken, van wie een groot aantal gebruik maakt van de brug. Echter: voor veel gebruikers vormt de brug een moeilijk te nemen hindernis. Ondanks de overkapping hebben wind en regen vrij spel en staat het loopvlak al snel vol plassen. Bovendien zijn de trappen lang en steil en ontbreken voorzieningen voor ouderen en gehandicapten.

B en W vinden vervanging van de brug de enige aanvaardbare, sociaal veilige oplossing. Zij willen met deze operatie niet wachten op totale herinrichting van het stationsgebied. Zij hebben daarom een bedrag van EUR 1 miljoen gereserveerd voor een nieuwe brug die wind- en waterdicht is. ProRail heeft zich inmiddels bereid verklaard om samen met de gemeente een plan te ontwikkelen en te onderzoeken of er binnen hun begroting middelen kunnen worden vrijgemaakt. B en W rekenen voorts op een bijdrage van het Rijk, aangezien de middelen van gemeente en ProRail niet toereikend zullen zijn.
---