Waterschap Velt en Vecht


(21-07-2005)

Eerste waterschapsbank onthuld in Ommen

Op woensdag 20 juli is de eerste waterschapsbank in Ommen onthuld. Wethouder Bertus Vos van de gemeente Ommen en de loco-dijkgraaf van Velt en Vecht, Bert Kolkman, onthulden het kunstwerk `Vechtsiel' aan de oevers van de Vecht. De eerste waterschapsbank is gemaakt door Kees Hoogendam uit Deventer. Er volgen in het najaar nog zes andere waterschapsbanken gemaakt door verschillende kunstenaars.

De aanleiding van dit kunstproject, dat samen met de waterschappen Groot Salland en Regge & Dinkel wordt opgepakt, is de overname van het beheer van de rivier de Vecht van het rijk naar de waterschappen Groot Salland en Velt en Vecht. Omdat de Nederlandse Waterschapsbank subsidie voor dit project heeft toegezegd zijn de kunstwerken waterschapsbanken genoemd.

Op de foto ziet u v.l.n.r. de heer Bert Kolkman (loco-dijkgraaf Velt en Vecht), kunstenaar en maker van de bank de heer Kees Hoogendam en de heer Bertus Vos, wethouder gemeente Ommen.

Bentheimer zandsteen

Kunst en Cultuur Overijssel uit Zwolle heeft op verzoek van de waterschappen zeven jonge kunstenaars geselecteerd om mee te werken aan dit project. Elke kunstenaar kreeg de opdracht om een bank te ontwerpen waarin Bentheimer zandsteen is verwerkt. Dit zandsteen werd eeuwenlang vanuit Bentheim in Duitsland over de Vecht naar Zwolle vervoerd. De waterschappen hebben samen met de kunstenaars mooie plekjes aan de Vecht en de Regge uitgezocht.

De overige drie banken in het gebied van waterschap Velt en Vecht komen te staan bij de stuw in Junne en Mariënberg en bij de inlaat van het retentiegebied Zuid Meene (bij De Haandrik). De banken van Groot Salland komen bij de stuw bij Vechterweerd en Vilsteren en de bank van Regge en Dinkel bij de stuw bij Archem.

De banken worden in de komende maanden geplaast

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200