Verbond van Verzekeraars

Opnieuw een record voor M.

De anonieme tiplijn M. (Meld Misdaad Anoniem) heeft in het eerste halfjaar van 2005 ruim 60.000 telefoontjes binnengekregen, opnieuw een record. Met ongeveer de helft daarvan voerde M. gesprekken, waarna uiteindelijk 5.387 tips werden doorgestuurd naar de politie en private partijen. Dat zijn ongeveer dertig meldingen per dag.

Tips over misdrijven stromen nog iedere dag binnen bij M. Bruikbare tips worden doorgestuurd naar de betrokken politieregio en naar andere aangesloten organisaties, zoals het Verbond, de FIOD-ECD en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Het Bureau Justitiële Zaken (onderdeel van het Verbond) kreeg in de eerste helft van dit jaar bijna 220 tips binnen, onder meer over verzekeringsfraude, brandstichting en autodiefstal. Negen zaken over frauduleuze schadeclaims zijn inmiddels aan de hand van de tips van M. succesvol afgesloten. De totale schade die hiermee kon worden voorkomen, bedraagt ruim 76.000 euro.
Net als in 2004 betrof ongeveer de helft van de meldingen tips over drugshandel. Ook kwamen er weer veel fraudetips (zowel verzekeringsfraude als belastingfraude en andere fraudevormen) binnen: in totaal maar liefst 651, dat is twaalf procent van het totaal aantal tips.

Verzekerd!, juli 2005