GTI NV

GTI voorziet Oosterdokseiland in Amsterdam van duurzame energie

Amsterdam/Bunnik, 20 juli 2005

Op 20 juli hebben GTI Utiliteit Noordwest en de ontwikkelaars van het Oosterdokseiland een contract ondertekend voor de realisatie en exploitatie van een Lange Termijn Energie Opslag systeem (LTEO-systeem). Bouwfonds MAB en Meyer Bergman ondertekenden de overeenkomst namens de gezamenlijke ontwikkelaars van het Oosterdokseiland. Het LTEO-systeem gaat de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Conservatorium, kantoren, winkels en leisure op het Oosterdokseiland in Amsterdam voor de komende 15 jaar op een duurzame wijze van warmte en koude voorzien. Met de realisatie van de energievoorziening is een bedrag van 5 miljoen euro gemoeid.

Duidelijk plan, economisch het meest aantrekkelijk Om de nieuwbouw op het Oosterdokseiland zoals de bibliotheek, het conservatorium en de kantoren in dit project van warmte en koude te kunnen voorzien heeft GTI de opdracht ontvangen voor detailengineering en turn-key realisatie van het LTEO-systeem. Daarnaast zal GTI voor de komende 15 jaar zorgen voor exploitatie, beheer en onderhoud van het LTEO-systeem. Door de ontwikkelaars van het Oosterdokseiland (Bouwfonds MAB/Meyer Bergman, de Gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en New Chinatown CV) is medio vorig jaar aan een aantal marktpartijen gevraagd een voorstel te formuleren voor de koop- en exploitatie van de energievoorziening. Omdat GTI in staat was een duidelijk plan neer te leggen in combinatie met de economisch meest aantrekkelijke voorwaarden, hebben de ontwikkelaars de opdracht gegund aan GTI.

Duurzaam, milieuvriendelijk en veilig
Door gebruik van warmte- en koude opwekking in combinatie met bodemopslag worden alle aangesloten gebouwen op een duurzame wijze voorzien van energie. De in de winterperiode opgewekte warmte wordt meteen gebruikt en de hierbij opgewekte koude wordt gelijktijdig opgeslagen in de bodem. In de zomer wordt de in de bodem opgeslagen koude omhoog gepompt en gebruikt om de gebouwen te koelen om vervolgens opgewarmd weer in de bodem te worden opgeslagen.

GTI is bij dit project verantwoordelijk voor de realisatie van de warme- en koude bronnen, afleverstations, warmtepompen en de verwarmingsketel. Ook de leidingen van en naar de verschillende gebouwen en de leidingen tussen de bronnen en de energiecentrale worden door GTI gerealiseerd. De warmtepompen zullen de vraag naar warmte op de koudste dagen van het jaar niet helemaal aan kunnen. Om de laatste 5 à 10% warmte te realiseren wordt een ketel ingezet die gestookt wordt op bio-olie. Bio-olie is plantaardige olie waarvan de CO2 die vrijkomt bij de verbranding niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Bijkomend voordeel is een vermindering van explosiegevaar waardoor de ketel in een ruimte op de begane grond kan worden geplaatst. Door gebruik van het LTEO-systeem en bio-olie als energievoorziening wordt 65% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van conventionele installaties.

Optimalisatie ruimtegebruik/kwaliteit
Toepassing van het Lange Termijn Energie Opslagsysteem leidt tot een optimalisatie van het ruimtegebruik op het Oosterdokseiland. Conventionele technische ruimten op het dak of inpandige technische ruimten op de topverdiepingen (voor de opstelling van cv-ketels en koelmachines per gebouw) zijn namelijk niet meer nodig. Voor het LTEO-systeem kan gebruik gemaakt worden van minder courante ruimten in de parkeergarage en één centrale ruimte voor de opstelling van de piekketel. De kwaliteit van het project wordt hierdoor ook verhoogd aangezien de daken nagenoeg 'installatievrij' zullen zijn.

Aantrekkelijke tarieven
De energietarieven die de toekomstige gebruikers van het Oosterdokseiland gaan betalen zijn aantrekkelijk. De tarieven zijn (gemiddeld) 5 à10% lager dan o.a. de stadsverwarmingstarieven in de regio Amsterdam.

Prestigieus project aan het IJ
Op het Oosterdokseiland, gelegen naast het Centraal Station, wordt een bijzondere mix van grootstedelijke en publieke functies gerealiseerd. Oosterdokseiland bestaat onder andere uit een hotel- en congrescentrum, de openbare bibliotheek, conservatorium, winkels, ca. 80.000 m² kantoorruimte, horecagelegenheden en ca. 310 appartementen. De bouwwerkzaamheden voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam zijn al van start gegaan en zullen in 2007 worden afgerond. GTI zal haar werkzaamheden in het najaar van 2005 beginnen. Na de zomer van 2006 zal de eerste warmtelevering plaatsvinden aan de bibliotheek. De totale bouwwerkzaamheden op het Oosterdokseiland zullen in 2009 worden afgerond.

Oosterdokseiland is een project van Bouwfonds MAB en Meyer Bergman in samenwerking met New Chinatown Amsterdam CV, de Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (zie ook www.oosterdokseiland.nl).

GTI richt zich op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux.

GTI ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines.

GTI maakt deel uit van Fabricom, de Europese leider op het gebied van elektrische, mechanische en HVAC-installaties en het daaraan verbonden onderhoud. De ondernemingen van de Groep (Axima in Europa, Endel en Ineo in Frankrijk, Fabricom GTI in België en GTI in Nederland) voorzien in optimale oplossingen voor klanten in Industrie, Utiliteit, Infra en dienstensector. Bij FABRICOM werken 46.000 mensen. FABRICOM realiseerde een omzet van 5,7 miljard euro in 2004, voornamelijk in de Benelux en Frankrijk, maar ook in tal van andere Europese landen. FABRICOM is een volle dochteronderneming van SUEZ.

Nadere informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij: GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik Telefoon: 030 656 94 00; mobiel: 06 20 24 61 53; fax: 030 656 94 15; email: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com