Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 249 SW
Datum: 21 juli 2005

Provincie onderzoekt conditie houtwallen en elzensingels

In opdracht van provincie hebben studenten van de hogeschool Larenstein onderzoek gedaan naar kwaliteit en de staat van onderhoud van houtwallen en elzensingels in Fryslân. Het blijkt dat jaarlijks één procent van deze landschapselementen voorgoed verdwijnt door rooien. Door voorlichting en herplant wil de provincie de kwaliteit van het landelijk gebied versterken door singels en houtwallen te behouden of terug te brengen in het landschap.

Het veldonderzoek is uitgevoerd in een aantal 'kilometerblokken' in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Heerenveen, Oost-Stellingerwerf en West-Stellingerwerf. De landschapselementen zijn geïnventariseerd op soortenrijkdom, kwaliteit en staat van onderhoud. Daarnaast is door het vergelijken van luchtfoto's, topografische kaarten en veldonderzoek gekeken naar het verdwijnen van diverse landschapselementen. Op deze manier is het verloop in de afgelopen vijftien jaar in beeld gebracht.

De redenen voor het rooien van houtwallen en elzensingels zijn divers: kavelvergroting, achterstallig onderhoud van de wallen en het veranderen van bestemmingen. Aan boseigenaren en bosbeheerders in de provincie Fryslân is een aantal vragen voorgelegd over de eigendomsituatie van de bossen, uitgevoerde vellingen en de hieraan verbonden herplantverplichtingen. Er is bijvoorbeeld gevraagd naar openstaande herplantverplichtingen en hoe men die het liefst in zou vullen, met herplant op eigen grond of door middel van grondaankoop.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat niet iedereen die van plan is houtwallen of singels te rooien, dit ook bij de betreffende instanties meldt. Door gerichte voorlichting en een betere afstemming tussen betrokken partijen, is inmiddels een verbetertraject ingezet.


---- --