Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 20 juli 2005

Persbericht

Bodemkwaliteitskaart en bodembeheersplan voor De Wolden

Het college van B en W heeft de bodemkwaliteitskaart van de gemeente De Wolden vastgesteld en ook de afspraken voor het beheer van grond, verwoord in het bodembeheersplan, vastgelegd. Hiermee voldoet de gemeente aan de ministeriele Vrijstellingsregeling Grondverzet, een aanvulling op het Bouwstoffenbesluit.

Grond/bodem kan verontreinigd zijn met verschillende stoffen. Wanneer deze grond tijdens werkzaamheden wordt vergraven en verplaatst, dan zal daarmee ook de verontreiniging worden verplaatst. Op deze wijze wordt verontreinigde grond over een steeds groter gebied verspreid en kunnen ook schone gebieden worden verontreinigd. Om dit te voorkomen is er hiervoor een aantal spelregels vastgelegd in het Bouwstoffenbesluit. Omdat dit besluit nogal wat problemen oplevert bij grondverzet, is op het besluit een aanvulling verschenen, de ministeriele Vrijstellingsregeling Grondverzet. Met deze aanvulling kan op een meer praktische manier worden omgegaan met grondverplaatsingen, mits de gemeente beschikt over een bodemkwaliteitskaart en een bodembeheersplan.

Bodemkwaliteitskaart
De bodemkwaliteitskaart is gemaakt op basis van de tot nu toe uitgevoerde bodemonderzoeken en het gebruik van de gronden en omvat bijna het hele gemeentelijke grondgebied. De onderwaterbodems, de kanaaloevers en wegbermen in eigendom van het Rijk en de Provincie, de spoorwegbermen van de NS en de zgn. 'witte vlekken' (gebieden waarvan de bodemkwaliteit op grond van te weinig bruikbare gegevens niet is bepaald), zijn niet in de kaart opgenomen. De kaart beperkt zich alleen tot milieuhygiënische kwaliteit; van categorisering in de zin van bodemvruchtbaarheid en fysieke kwaliteit, is geen sprake.

Het grondbeheersgebied van De Wolden is op de kaart verdeeld in drie categorieën: 0-zone: Het gaat hier om schone grond. Dit omvat het grootste deel van de gemeente en beslaat feitelijk alle agrarische gebieden, natuurterreinen, wegbermen van klinkerwegen en het merendeel van de bebouwde gebieden. Deze grond kan zonder meer verplaatst worden.
1-zone: Het gaat hier om licht verontreinigde grond, waarbij de vervuiling veroorzaakt wordt door PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Dit type vervuiling is kenmerkend voor oude bewoningsgebieden. De verontreiniging is zo laag dat er geen maatregelen nodig zijn en er ook geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Grond uit deze gebieden is niet vrij naar andere, schone, gebieden te verplaatsen. Wel kan deze grond binnen de 1- zone verplaatst worden.
2-zone: Hier gaat het om licht verontreinigde bovengrond van wegbermen en asfaltwegen, waarin in de bovenste halve meter PAK's en teerhoudende stoffen voorkomen. Ook hier is de grond niet vrij verplaatsbaar. De grond kan wel binnen de 2-zone worden verplaatst.

Bodembeheerplan

In het bodembeheersplan staan alleen de spelregels en de toepassingsmogelijkheden van grond binnen het beheersgebied in kader van de Ministeriele Vrijstellingsregeling Grondverzet.

Het uitgangspunt is dat schone grond ook schoon moet blijven. Schone grond mag in principe overal hergebruikt worden zonder bodemanalyse. Verder mag de ontvangende bodem niet in kwaliteit verslechteren.

Binnen de genoemde zones kunnen echter lokaal verontreinigde plaatsen voorkomen. Deze zijn op basis van historisch onderzoek en bodemonderzoek opgenomen in het gemeentelijke en provinciale bodeminformatiesysteem. Het is daarom ook raadzaam om het bodeminformatiesysteem van zowel de gemeente als de provincie te raadplegen om te kijken of er geen sprake is van een verdachte locatie. Kort gezegd, binnen zones 0, 1 en 2 kan grondverzet volgens de bodemkwaliteitskaart zonder bodemanalyse plaatsvinden, tenzij sprake is van een verdachte locatie. In deze gevallen is altijd een bodemanalyse conform het Bouwstoffenbesluit nodig.

De bodemkwaliteitskaart biedt geen harde garantie voor de kwaliteit van een partij grond. De eigenaar van het perceel waar de grond wordt toegepast, blijft eindverantwoordelijk. Alle grondverplaatsingen moeten daarom vooraf gemeld worden bij de gemeente. Op deze manier is er overzicht over alle grondverplaatsingen en de eventueel daaraan verbonden risico's.

De bodemkwaliteitskaart en het bodembeheersplan worden na een ter inzage legging van zes weken, definitief vastgesteld.

/////////////////////////////////////

Noot van de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau voorlichting, tel. (0528) 378 239.


---- --