CBS

Consumptie in mei lager

Net als in de voorgaande maanden, waren huishoudens in mei 2005 terughoudend met hun bestedingen. Het volume van de binnenlandse consumptie was 0,7 procent kleiner dan in mei 2004. De afname kwam geheel voor rekening van de bestedingen aan duurzame goederen. De consumptie van voedings- en genotmiddelen lag iets boven het niveau van een jaar eerder. De uitgaven aan diensten waren vrijwel gelijk aan die in mei 2004, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Al vijf maanden op rij minder geconsumeerd

Mei 2005 was de vijfde achtereenvolgende maand waarin het consumptievolume, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en koopdagen, kleiner was dan een jaar eerder. De cijfers over mei passen in het beeld van de consumptie in de eerste maanden van 2005. Het zijn de uitgaven aan duurzame goederen die in de eerste vijf maanden van dit jaar sterk achterbleven in vergelijking met dezelfde periode van 2004.

Stevige krimp consumptie duurzame goederen

Er werden in de eerste vijf maanden van dit jaar vooral minder nieuwe personenauto's aangeschaft. Het volume van de bestedingen aan meubels, huishoudelijke apparaten, lederwaren en schoenen was eveneens veel kleiner dan een jaar eerder. In 2004 en 2003 was er ook al een volumedaling bij de uitgaven aan duurzame goederen.

Technische toelichting

Meer informatie

Dit persbericht is een onderdeel van de berichtgeving van het CBS over de Nederlandse conjunctuur. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Conjunctuurbericht (http://www.cbs.nl/conjunctuurbericht). Hierin wordt een actueel, totaal en samenhangend beeld van de conjunctuur gepresenteerd. Het Conjunctuurbericht wordt enkele uren na het uitkomen van dit persbericht bijgewerkt met de laatste stand van zaken. Via de CBS website (Service/ abonnementen) kunt u zich ook aanmelden voor een gratis email-abonnement.

Algemeen

Dit persbericht beschrijft de ontwikkeling van de Consumptie door huishoudens. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen (in 2004 aandeel 14 procent), duurzame goederen (20 procent), overige goederen (14 procent) en diensten (52 procent). Het gaat bij de binnenlandse consumptie om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.

De groeicijfers in dit persbericht zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode een jaar eerder. De volumemutaties geven de voor prijsveranderingen gecorrigeerde ontwikkeling van de bestedingen weer. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van het basismateriaal van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. De macro-economische maandconsumptiecijfers in dit persbericht sluiten nog niet aan bij de uitkomsten van de onlangs gereviseerde Nationale rekeningen 2004 en de reguliere Kwartaalrekeningen van het CBS.

De gegevens zijn nog voorlopig. Verschillen in de samenstelling van de koopdagen tussen de perioden die vergeleken worden, kunnen vooral bij de maandcijfers van de consumptie voor sterke schommelingen zorgen. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een zondag, maandag of dinsdag. In de reeks koopdaggecorrigeerde volumemutaties wordt met deze effecten rekening gehouden. De koopdagcorrecties zijn bepaald met behulp van seizoencorrectietechnieken.

Met ingang van 2005 hebben er verschuivingen plaatsgevonden tussen de consumptie door huishoudens en de consumptie door de overheid. De belangrijkste wijziging betreft de Wet kinderopvang. De aftrekpost voor de kosten van kinderopvang is verdwenen uit de inkomstenbelasting. In plaats daarvan vergoedt de overheid vanaf 2005 via de belastingdienst een deel van de kosten van kinderopvang. Dit leidt tot een registratiewijziging in het systeem van de Nationale rekeningen, waarbij de overheidsconsumptie omhoog gaat. Tot 2005 werden alle kosten voor kinderopvang toegerekend aan de consumptie door huishoudens. Als gevolg van deze verschuiving bedraagt het remmende effect op de ontwikkeling van de consumptie door huishoudens in 2005 naar verwachting ongeveer een kwart procentpunt.

Achtergrondinformatie over de bijstelling

In dit persbericht gepubliceerde cijfers over de maanden januari tot en met april en het eerste kwartaal van 2005 zijn op onderdelen bijgesteld ten opzichte van het vorige persbericht van 17 juni 2005 ( http://www.cbs.nl/nl/publicaties/persberichten/2005/pb05n073.pdf ).

De cijfers over de maanden januari tot en met april en het eerste kwartaal in het persbericht over mei 2005 zijn gebaseerd op meer recente gegevens.

PB05-086

21 juli 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht