Provincie Utrecht

Akkoord over overdracht van Defensie-eiland aan de gemeente Woerden

21-7-2005 -

Met de verkoop van het Defensie-eiland door de Rijksdienst Domeinen aan de gemeente Woerden, is een einde gekomen aan de langdurige onderhandelingen over dit voormalig militair terrein. Het resultaat is tot stand gekomen door inspanning van mr. B. Staal, commissaris van de Koningin van de Provincie Utrecht. Het akkoord biedt de gemeente Woerden de mogelijkheid om lang gekoesterde plannen te realiseren op een unieke locatie in de stad Woerden.

Het Defensie-eiland is een schiereiland in de Singel van Woerden. De Singel en het Defensie-eiland, waarop het monumentale Kasteel gelegen is, maken deel uit van de vestingwerken die de Woerdense binnenstad omringen. In 1873 kreeg het een militaire bestemming, waarbij het kasteel centraal magazijn van kleding en uitrusting werd. In de loop der jaren verrezen hier een wasserij met ketelhuis, loodsen en werkplaatsen. Sinds eind 2002 zijn de gebouwen niet langer in gebruik bij Defensie en ziet de gemeente Woerden tal van mogelijkheden om het eiland te ontwikkelen.
De moeizame onderhandelingen over de verwerving van het eiland zijn door tussenkomst van de Provincie Utrecht vlotgetrokken, waarbij nu een akkoord is bereikt tussen de gemeente en Domeinen, eigenaar van onder meer rijksgebouwen en militaire terreinen. Met de verwerving van het Defensie-eiland zijn vele miljoenen gemoeid. De overeenkomst bestaat uit een veelvoud van afspraken, waarin elke partij zijn verantwoordelijkheid neemt. Zo zijn onder andere afspraken gemaakt over de financiële risico's van bodemsanering en archeologie. De Provincie Utrecht draagt bij vanuit het Stimuleringsfonds en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing.

Het akkoord betekent het startsein van het project Defensie-eiland dat onder meer voorziet in de ontwikkeling van woningbouw op deze centrale locatie. Tevens biedt het akkoord ruimte voor een oplossing van een belangrijk verkeersknelpunt in het centrum van Woerden, onder andere door het plaatsen van een brug over de singel voor fietsers en voetgangers, die daarmee via het defensie-eiland snel van het NS-station in de binnenstad zijn. Het cultuurhistorische aspect van het defensie-eiland zal worden benadrukt door de slotgracht uit te graven, en de vestingskaden te accentueren. Ook zijn er op het terrein mogelijkheden op het gebied van cultuur en recreatie. De aankoop van het Defensie-eiland biedt de gemeente Woerden de gelegenheid het project Binnenstad in menig opzicht voortvarend af te ronden.

Laatst gewijzigd op 07/21/2005. Paginabeheer: Hans Buskes