Gemeente De Bilt


Enquête Leefbaarheid en Veiligheid Gemeente De Bilt: 91% van de inwoners voelt zich tamelijk tot zeer veilig, echter een kwart vindt dat er problemen zijn in eigen buurt

Bilthoven, 20 juli 2005

Enquête Leefbaarheid en Veiligheid Gemeente De Bilt: 91% van de inwoners voelt zich tamelijk tot zeer veilig, echter een kwart vindt dat er problemen zijn in eigen buurt

In de periode van 7 tot en met 20 februari jl. heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt een telefonische enquête laten uitvoeren door het onafhankelijk onderzoeksbureau TNS NIPO. In totaal zijn 602 willekeurig gekozen inwoners gevraagd naar hun beleving van de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente De Bilt. In Bilthoven zijn 195 inwoners ondervraagd, in De Bilt 153, in Maartensdijk 114, in Groenekan 47 en in Hollandsche Rading en Westbroek respectievelijk 63 en 30. De resultaten zijn herwogen naar het inwoneraantal van de kernen.

Het onderzoek betrof een zogenaamde 0-meting, die tot doel had een beeld te krijgen van de huidige beleving van veiligheid en leefbaarheid. Bij deze 0-meting in de gemeente De Bilt is specifiek aandacht besteed aan de vraag hoe de veiligheid in de zes kernen wordt beleefd.

De inwoners zijn over het algemeen tevreden over de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt en woonkern. Vooral de manier waarop mensen onderling met elkaar omgaan vindt men prettig en de meesten vinden het erg gezellig in hun buurt. Mensen kennen elkaar -natuurlijk- beter in de kleinere woonkernen, maar ook in de grotere woonkernen is men goed te spreken over de sfeer in de buurt. Het gevoel van veiligheid op straat is in de gehele gemeente groot; 91% voelt zich tamelijk tot zeer veilig. In de eigen buurt voelt 97% zich veilig op straat.

Ongeveer een kwart van de inwoners vindt wel dat er problemen zijn met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Zij noemen met name problemen in het verkeer en overlast van jongeren. Enkelen noemen de afwezigheid van politie. Veel van deze mensen vinden dat de gemeente onvoldoende aandacht heeft voor deze problemen. Daarnaast voelen de meeste inwoners zich mede verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

De gegevens uit dit onderzoek zijn meegenomen in het Integraal Veiligheidsplan 2005-2008 dat in opdracht van het college is ontwikkeld. Het doel van het Integraal Veiligheidsplan is richting te geven aan de activiteiten die vanuit de gemeente worden ontplooid om de veiligheid binnen de gemeentegrenzen te vergroten. Op basis van prioriteiten wordt bepaald waar met voorrang aandacht aan geschonken moet worden.

Naast deze 0-meting worden in de toekomst vervolgmetingen uitgevoerd om te onderzoeken of de veiligheidsbeleving van de inwoners is veranderd. Op basis daarvan kunnen de prioriteiten van het veiligheidsbeleid waar nodig worden aangepast.
Mutatiedatum 19/07/2005